Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Americký atlét Coleman prekonal Greenov halový rekord na 60 m

Americký talent Christian Coleman (uprostred). Foto: TASR/AP

Dvadsaťjedenročný Coleman si hneď pri svojom prvom tohtoročnom štarte výrazne vylepšil osobné maximum 6,45 s, ktorým vlani ovládol americký halový šampionát.

Clemson 20. januára (TASR) - Americký talent Christian Coleman zabehol na mítingu v Clemsone v Južnej Karolíne halový svetový rekord na 60 metrov. Časom 6,37 sekundy prekonal o dve desatiny 20 rokov starý výkon krajana Mauricea Greenea. Dvojnásobný olympijský víťaz utvoril doterajší rekord (6,39) v roku 1998 v Madride a o tri roky neskôr ho zopakoval v Atlante.

Dvadsaťjedenročný Coleman si hneď pri svojom prvom tohtoročnom štarte výrazne vylepšil osobné maximum 6,45 s, ktorým vlani ovládol americký halový šampionát. "Skvelý začiatok kariéry," citovala stanica BBC mladého šprintéra, ktorého čaká prvá plnohodnotná sezóna v úlohe profesionálneho atléta.

Coleman si v minulej sezóne počínal výborne aj pod šírym nebom, na univerzitných majstrovstvách USA v Eugene sa blysol v behu na 100 m časom 9,82 sekundy, ktorý vydržal na čele svetových tabuliek až do konca sezóny. Na MS v Londýne skončil na stovke druhý za krajanom Justinom Gatlinom a pred jamajským fenoménom Usainom Boltom, okrem toho pridal ďalšie striebro v štafete.