Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Atletika: IAAF suspendovala troch funkcionárov Kene vrátane prezidenta

Ilustračné foto. Keňan Asbel Kiprop sa teší zo zisku zlata v behu mužov na 1500 metrov na MS v atletike v Pekingu 30. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Keňu, ktorá sa môže pochváliť množstvom špičkových vytrvalcov, zasiahla v uplynulých rokoch vlna pozitívnych testov jej športovcov.

Berlín 30. novembra (TASR) - Etická komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) suspendovala prezidenta kenského zväzu Isaiaha Kiplagata a spolu s ním ďalších dvoch funkcionárov inštitúcie. IAAF tak rezolútne zareagovala na vlnu obvinení z korupcie a krytia dopingu v kenskej atletike. Informovala agentúra DPA.

Spolu s Kiplagatom si 180-dňový dištanc za "narušenie integrity športu" vyslúžili aj viceprezident Kenskej atletickej federácie (AK) David Okeyo a vedúci kenskej výpravy na MS 2015 Joseph Kinyua.

Keňu, ktorá sa môže pochváliť množstvom špičkových vytrvalcov, zasiahla v uplynulých rokoch vlna pozitívnych testov jej športovcov. AK čelí čoraz hlasnejšej kritike, že nedostatočne bojuje proti dopingu.

Na hlavy šéfov AK sa zasa sypú korupčné obvinenia, ktoré sa majú týkať najmä sponzorskej zmluvy so spoločnosťou Nike. Vo východoafrickej krajine silnejú obavy, že po vzrastajúcich obvineniach vylúčia športovcov z medzinárodných súťaží.