Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Kipropa pozitívne testovali na EPO, komisár chcel vraj od neho úplatok

Keňan Asbel Kiprop. Foto: TASR/AP

IAAF uviedla, že postup komisára bol pre ňu veľkým sklamaním. Disciplinárna komisia rozhodne, či bol odber vzorky podľa pravidiel.

Monaco 4. mája (TASR) - Útvar integrity atletiky (AIU) potvrdil pozitívny dopingový nález vo vzorke olympijského víťaza z Pekingu 2008 v behu na 1500 m Asbela Kipropa. Keňanovi mali nájsť v tele počas novembrového mimosúťažného testovania stopy po zakázanej látke EPO.

AIU uviedol v stanovisku, že antidopingový komisár sa priznal k upovedomeniu Kipropa o blížiacom sa teste. Vypýtal si za to úplatok, ktoré mu atlét poslal na účet, podľa Kipropa vzorku následne zmanipulovali, lebo nepreviedol dostatočnú sumu. AIU vyjadril sklamanie z takéhoto postupu, neznamená to však, že vzorka skutočne nebola pozitívna. Rozhodne o tom nezávislá disciplinárna komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

"Nezaznamenali sme žiadne manipulovanie vzorky, porušenie pravidiel antidopingovej kontroly by malo zabrániť sankciám voči športovci jedine v prípade, že priamo spôsobilo pozitívny nález. Upovedomenie vopred však nemohlo zapríčiniť prítomnosť EPO," citovala zo stanoviska AIU agentúra DPA.

B-vzorka z 20. februára sa rovnako preukázala ako pozitívna, 28-ročného Kipropa formálne obvinili 16. marca. Keňan, ktorý má okrem olympijského víťazstva na konte aj tri tituly svetového šampióna, trvá na svojej nevine. Zlato z Pekingu dostal po tom, ako pôvodného šampióna Rashida Ramziho z Bahrajnu diskvalifikovali pre doping. V uplynulých rokoch sa previnilo aj viacero Keňanov vrátane víťazky maratónu na OH 2016 Jemimy Sumgongovej či trojnásobnej víťazky Bostonského maratónu Rity Jeptoovej.