Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Kladivár Lomnický chce pokoriť 78 metrov a vylepšiť siedme miesto

Na snímke kladivár Marcel Lomnický počas tlačovej konferencie Slovenského atletického zväzu (SAZ) pred odletom výpravy na 23. majstrovstvá Európy v holandskom Amsterdame, 4. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR

Slovenský atlét má za sebou vydarenú prípravu, ktorú smeroval k obom vrcholom sezóny - nadchádzajúcim ME a augustovej olympiáde.

Bratislava 4. júla (TASR) - Marcel Lomnický chce na nadchádzajúcich 23. majstrovstvách Európy v atletike prekonať svoj výsledok spred dvoch rokov, keď skončil siedmy. Na Olympijskom štadióne v holandskom Amsterdame si trúfa pokoriť hranicu 78 metrov, ktorá by už mohla stačiť aj na medailu.

Pred dvomi rokmi v Zürich hodil 76,89 m, tentokrát chce poslať svoje náčinie ďalej. "Chcem vylepšiť siedme miesto a výkonnostný cieľ je 78 metrov. Chcel by som to už konečne tento rok hodiť. Ťažko predpovedať formu súperov, no myslím si, že ak sa mi to podarí hodiť, dopadne to dobre. Bude to asi niekde na medailu alebo tesne za. Zvykne to byť blízko medaily," povedal pre TASR.

Lomnický má za sebou vydarenú prípravu, ktorú smeroval k obom vrcholom sezóny - nadchádzajúcim ME a augustovej olympiáde. "Pripravený som dobre po fyzickej aj technickej stránke. Už len hlavu dať dokopy. Forma je dobrá. Pripravoval som sa na obidve podujatia rovnocenne. ME sú pre mňa rovnako dôležité, takže sa snažím hodiť čo najďalej a podať najlepší výkon. No verím, že o mesiac v Rio de Janeiro to poletí ešte o čosi ďalej," uviedol.

V Amsterdame pasuje do pozície favorita Poliaka Pawla Fajdeka, ktorý v posledných rokoch premenil na zlato takmer všetko, na čo siahol a je aj líder tohtoročných tabuliek. "Jednoznačne, uplynulých pár rokov i v tomto je suverénny. Myslím si, že nemá konkurenta, pokiaľ sa mu niečo nepredvídateľné nestane, tak by mal vyhrať. Za ním je to už otvorené," uviedol.

Po ME sa už sústredí na vystúpenie v Riu. "Čaká ma ešte jedna súťaž v maďarskom Székesfehérvári, ktorá je 18. júla, čiže tak v strede. Predtým a potom len tréning. Poriadne sa pripraviť a koncom júla odlietam. Súťaž na olympiáde mám 17. augusta," dodal.

V Amsterdame (6.-10. júla) bude Slovensko reprezentovať dokopy 22 slovenských pretekárov, z toho 8 mužov a 14 žien.