Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Atletika

Nórska polícia vyšetruje obvinenia bratov Ingebrigtsenovcov

Na snímke Jakob Ingebrigtsen. Foto: TASR/AP

Súrodenci Jakob, Henrik a Filip uverejnili 19. októbra v nórskych novinách VG článok, v ktorom tvrdili, že ich otec v rámci výchovy používal fyzické násilie a vyhrážky.

Oslo 26. októbra (TASR) - Nórska bežecká trojica bratov Ingebrigtsenovcov obvinila svojho otca, že sa správal voči nim násilne a hrubo počas ich dospievania. Polícia vo štvrtok začala preverovať tieto tvrdenia. Gjert Ingebrigtsen trénoval svojich synov do februára 2022.

Súrodenci Jakob, Henrik a Filip uverejnili 19. októbra v nórskych novinách VG článok, v ktorom tvrdili, že ich otec v rámci výchovy používal fyzické násilie a vyhrážky. "Nejako sme to prijali. Žili sme s tým a v dospelosti sme sa posunuli ďalej. Aspoň sme si to mysleli. Pri spätnom pohľade si uvedomujeme, že to bolo naivné. Pred dvoma rokmi však tá istá agresia a fyzické tresty udreli znova," citovala vyjadrenie bratov agentúra AP.

Otcov právnik John Christian Elden uviedol, že Gjert Ingebrigtsen bude s políciou plne spolupracovať. Zároveň dodal, že obvinenia nie sú ničím podložené. "Budem tiež žiadať o kroky v mene môjho klienta vrátane vypočutia svedkov z radov ľudí, o ktorých sa domnievame, že môžu vniesť svetlo do prípadu," povedal Elden.

Jakob Ingebrigtsen získal v roku 2021 na OH v Tokiu zlatú medailu v behu na 1500 metrov. Tento mesiac sa stal európskym športovcom roka. Rodina sa objavila aj v nórskej reality šou s názvom Team Ingebrigtsen. Gjert Ingebrigtsen v súčasnosti trénuje nórsku bežkyňu Narve Gilje Nordasovú.

Konflikt medzi otcom a synmi sa vyhrotil ešte viac počas augustových MS v Budapešti, na ktoré odmietli udeliť Gjertovi Ingebrigtsenovi akreditáciu. Následne mu Nórska atletická asociácia (NFIF) zakázala zúčastniť sa na budúcoročnom halovom svetovom šampionáte v Glasgowe a majstrovstvách Európy v Ríme.