Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Tóth tvrdí: Zobrali mi radosť zo športu, verím, že sa vráti

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth. Foto: TASR - Michal Svítok

Disciplinárka Slovenského atletického zväzu totiž zrušila jeho dočasnú suspendáciu. Verdikt ešte musí potvrdiť strešná organizácia svetovej atletiky.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth ešte definitívne neočistil svoje meno spod dopingových podozrení, no v stredu si aspoň poriadne "odfúkol". Disciplinárka Slovenského atletického zväzu totiž zrušila jeho dočasnú suspendáciu. Verdikt ešte musí potvrdiť strešná organizácia svetovej atletiky, no olympijský víťaz na 50 km z Ria sa už aspoň môže vrátiť do tréningu.

"Obvinením mi zobrali radosť zo športu," povedal. Kauza odštartovala na začiatku júla, keď ho IAAF dočasne suspendovala pre nezrovnalosti v jeho biologickom pase. Odvtedy spolu s celým svojím tímom zbieral dôkazy o nevine. "Dnešné rozhodnutie bude určite dobrý impulz do ďalšej práce. Týmto obvinením mi zobrali čistú radosť zo športu, možno takú naivitu. Keď do toho idete naplno, motiváciou nie sú nejaké peniaze, je to o tom, že robíte niečo, čo vás napĺňa. Dobrý pocit z tréningu a pretekov. Toto mi zobrali. Ale verím, že teraz sa časom vráti aj tá radosť," povedal po vypočutí oslobodzujúceho verdiktu.



Od oznámenia prípadu absolvoval množstvo vyšetrení, rozhovorov a návštev odborníkov. O svojich argumentoch bol presvedčený, ale uvedomoval si, že výsledok môže byť aj negatívny. "Vždy existuje nejaké percento, že sa to môže otočiť. DK si dala spraviť posudky, ale ja som nevedel u koho a nevedel som ovplyvniť ich rozhodnutie. Takže mohli prísť posudky, ktoré by mi nedali za pravdu. Čo človek, to iný názor. Vždy tam je malá možnosť, že by sa to nemuselo skončiť takto. No my sme boli o našej pravde presvedčení," uviedol.

Počas náročného obdobia sa osobne nestretol s nikým, kto by mu povedal, že mu neverí. "Z tohto pohľadu to bolo pre mňa veľmi potešujúce. Boli aj nejaké individuálne názory v rôznych diskusiách, to ale beriem. Nemôžem presvedčiť každého a to obvinenie je naozaj vážne. Verím však tomu, že aj na základe týchto argumentov, ktoré som predostrel, tak si získam na svoju stranu ešte viac ľudí. Naozaj som nič zlé nerobil a vždy som sa snažil riadiť čestne a podľa pravidiel."

Počas plynúceho trestu nemohol okrem súťaženia ani trénovať v klube. Pravidelnejšie začal športovať až v septembri a tak ho čaká náročná cesta späť do vrcholnej formy. Najbližší cieľ sú budúcoročné ME v Berlíne. "Zatiaľ sa to javí celkom dobre. Chodecký pohyb mi už nespôsobuje takú bolesť ako prvý týždeň. Teraz bude dôležité mať pokoj a potom, aby aj zdravie vydržalo. Po minulé roky už boli náznaky, že sa musím viac šetriť. Ale verím tomu, že budem schopný sa pripraviť na jar na domáci šampionát v Dudinciach a potom aj na ME v Berlíne," dodal.