Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Na Banskobystrickej latke si zaskáče Baršim a možno aj Vlašičová

Chorvátska výškarka Blanka Vlašičová Foto: TASR/AP

Na 22. ročníku BBL vyvrcholí aj seriál Latka piatich miest, ktorého finále sa v hale na Štiavničkách už udomácnilo.

Banská Bystrica 16. decembra (TASR) - Banskobystrická latka, populárny výškarský míting pod strechou, sa po necelom roku opäť pripomína tým najlepším spôsobom. Na 22. ročníku by mal na nej 4. februára štartovať Katarčan Mutaz Essa Baršim a ak by sa podarilo organizátorom získať aj Chorvátku Blanku Vlašičová, padol by im kameň zo srdca, o najväčšie hviezdy by mali postarané.

V 22. ročníku sa narodí aj nový seriál, keď sa Banskobystrická latka spojí do Medzinárodnej výškarskej tour spolu s Beskydskou laťkou v Třinci (7.2.). Oba mítingy boli v minulom ročníku v segmente halovej výšky s hudbou vyhodnotené za najkvalitnejšie, BBL dokonca s prívlastkom najlepšieho podujatia na svete.

Predseda organizačného výboru Alfonz Juck vsadil prestíž podujatia najmä na Baršima: "Miláčik banskobystrického publika medzi nás opäť zavíta a sľubuje výkon trebárs 240 a viac, Považujem ho za skokana s najväčším potenciálom prekonať svetový halový rekord. Sme radi, že máme aj domáceho Matúša Bubeníka, už istého olympionika, z ktorého sa stala stálica na európskom výškarskom nebi. Budeme mu držať palce, aby sa priblížil k svojmu maximu 231 cm pokorených práve na BBL v minulom ročníku. V ženskej súťaži rokujeme vážne s Blankou Vlašičovou, po rokoch by sa mala opäť do Banskej Bystrice vrátiť, pravda, len v tom prípade, ak bude zdravotne fit."

Štartovná listina sa postupne bude obohacovať už tradične o ďalšie zaujímavé mená. Alfonz Juck: "O Banskú Bystricu je neustále veľký záujem, navyše jej patrí piedestál najlepšieho mítingu s hudbou na svete. Sme radi, že začíname aj spoluprácu s Beskydskou laťkou, do budúcnosti rátame s ďalšími krajinami, ktoré sa do tohto projektu zapoja, s prémiou 5000 dolárov pre víťazov, čo už je zaujímavé aj pre najlepších svetových skokanov."

Finančne BBL neustále bojuje s krízou. Podľa Alfonza Jucka situácia je momentálne menej priaznivá ako vlani, keď rozpočet sa naplnil zatiaľ len spolovice. "Vlani sme latku obnovili po ročnej prestávke, bol to najúspešnejší ročník v histórii, no finančne sme si neuľahčili. Aj preto by som rád poprosil banskobystrické podnikateľské prostredie o pomoc, aby si toto výnimočné podujatie zachovalo špičkovú úroveň."

Výškar Matúš Bubeník trénuje v plnom nasadení s úmyslom už v halovej sezóne posunúť svoje osobné maximum. "Na míting sa teším, verím tomu, že sa zoženú aj ďalší sponzori, aby podujatie bolo naozaj na úrovni. Vlani som si na BBL skočil osobák 231 cm, ktorý sa vynasnažím opäž zlepšiť a s tým sa spája aj limit na halové majstrovstvá sveta 233 cm. Podujatie bude pre mňa osobité v tom, že už som člen banskobystrickej Dukly a môžem sa tešiť na divácku priazeň."

Na 22. ročníku BBL vyvrcholí aj seriál Latka piatich miest, ktorého finále sa v hale na Štiavničkách už udomácnilo. Banská Bystrica navyše kandiduje na titul Európske mesto športu 2017 a latku považuje za klenot medzi podujatiami, ktoré sa pod Urpínom organizujú.

Predbežné mená na 22. ročník BBL

muži:
Muraz Essa Baršim (Kat.), Gianmarco Tamberi, Silvano Chesani (obaja Tal.), Jaroslav Bába (ČR), Matúš Bubeník, Lukáš Beer (obaja SR)

ženy:
Blanka Vlašičová (Chorv.) - prísľub, Levern Spencerová (Sv. Lucia), Isobel Pooleyová (Brit.)