Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Bolt tvrdí, že sám s dopingom nič neurobí, ale na úspechy sa cíti

Jamajský šprintér Usain Bolt, archívne foto Foto: TASR/AP

Od roku 2008 Bolt nazbieral na olympijských hrách a majstrovstvách sveta spolu 14 titulov.

Peking 20. augusta (TASR) - Usain Bolt je pripravený na MS v Pekingu zabojovať o ďalšiu športovú slávu, ale necíti sa byť záchrancom reputácie svojho športového odvetvia. Atletika je v čoraz väčšom tieni dopingu, no jamajský šprintér tvrdí, že ho zaujímajú len jeho bežecké výkony.

Aj verejnosť je mimoriadne zvedavá najmä na jeho súboj s Američanom Justinom Gatlinom, bývalým majstrom sveta a olympijským víťazom na 100 m, ktorý však na predchádzajúcich vrcholných podujatiach vždy s Boltom prehral. Najväčší šprintér éry nazbieral od roku 2008 na olympijských hrách a majstrovstvách sveta spolu 14 titulov, z toho 9 v individuálnych disciplínach a 4 zlaté medaily vybehal na kráľovskej stovke. V Pekingu obhajuje z moskovského roku 2013 celkovo tri tituly, okrem stovky aj na dvojnásobnej trati a v najkratšej štafete.

Práve na olympijskom štadión v čínskom hlavom meste Bolt v roku 2008 "nakopol" svoju kariéru zo sveta galaxie, teda čo sa týka trofejí, lebo rekordérom v tom čase už bol. Momentálne na 100 m drží métu na 9,58 sek., ale po zranení sa len pomaly vracal do svojej fazóny a v tomto roku zabehol najlepšie 9,87, kým Gatlin 9,74. Jamajčan však pre svetové agentúry sebavedome vyhlásil: "Som vo veľkej forme, bežím dobre a dostávam sa aj do štartovej formy práve včas. Som pripravený vyraziť."

No Bolt sa zároveň posťažoval: "V uplynulých týždňoch som stále len počul - doping, doping, doping. Je to smutné, ale nič s tým sám neurobím. Atletika proti tomu musí bojovať spoločne, musia prispieť aj druhí športovci."