Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Atletika

Do kopcov Veľkej Fatry vybehlo viac ako 1300 lesných bežcov

Do kopcov Veľkej Fatry vybehlo viac ako 1300 lesných bežcov Foto: Behaj lesmi

Predstavte si, slnko, zalesnené kopce, malých aj veľkých bežcov s úsmevmi na tvárach. Skvelá atmosféra, miestne dobroty a hlavne - tie pravé trailové bežecké preteky.

Bratislava 24. júla (OTS) - To všetko bola sobotná Veľká Fatra, ktorá privítala viac ako 1300 pretekárov. Tí sa vyviezli na vrchol lyžiarskeho strediska Malinô Brdo a všetky svoje sily nechali na lesných cestách. Ako odmenu dostali neuveriteľné výhľady na okolité hory, prebehnutie dedinkou Vlkolínec, ktorá patrí do svetového dedičstva UNESCO a skutočne trailové trasy.



Slnečné počasie privítalo už hneď ráno v dedinke Hrabovo prvých pretekárov na treťom ročníku bežeckého seriálu Behaj lesmi Veľká Fatra. Ako je už zvykom, tak dopoludňajší program patril najmenším bežcom. Tí si dobehli pre krásne a zaslúžené medaile na 100, 500 aj 1000 metrovej trati detských pretekov, ktoré zastrešujú lekárne Dr. Max. Trasy Veľkej Fatry zdolalo 237 detí.



Na pravé poludnie odštartoval už tradične charitatívny beh JOJ Šport Run s dĺžkou 5 kilometrov, ktorý zvládne celá rodina. Bežci sa po symbolickom štarte vyviezil kabínkovou lanovkou až k výhľadom, ktoré ponúka Veľká Fatra a zbehli pre dobrú vec zase späť do zázemia pretekov. Bežci tohto behu prispievajú na neziskovú organizáciu Ipčko.sk, bezplatnú internetovú linku dôvery pre mladých ľudí, ktorú môže využiť ktokoľvek, kto sa cití zmätený, slabý alebo sám. Vďaka pretekárom JOJ Šport Run sme vybrali presne 2560 eur! Z toho 500 eur prispieva partner Behaj lesmi ZATOPEK CONSULTING. Ďakujeme!

Po obede odštartovali dve trasy. Lesnícka 10 a 18 kilometrová trasa. Bežci opäť štartovali spoločne na výstrel pri dolnej stanici lanovky a potom sa v skupinách vyviezli lanovkou. Pri výstupe z lanovky ich už čakala čipová štartovacia čiara a nezabudnuteľné výhľady.



Na 18 kilometrovej trase, ktorú odštartovala s prianím dobrých výkonov PR špecialistka Českej mincovne Lenka Klimentová, bol najrýchlejším mužom Roman Bak a najrýchlejšou ženou Daniela Vorková. Celkom sa však na štart postavilo celkom 287 odvážlivcov.

Ďalším štartom bežeckého dňa bola krátka trasa Lesníckej 10, ktorú zastrešuje zakladajúci partner Lesy Slovenskej republiky. Víťazom sa stal Patrik Krajčovič a zo žien si pre prvé miesto dobehla Eliška Klepková. Tí dominovali medzi neuveriteľnými 550 pretekármi. Priebežné poradie podľa čipového času robilo z pretekov napínavý zážitok až do samého konca, pretože nikto si nemohol byť istý, či ho ďalší pribiehajúci pretekár neporazí lepším časom.



V medzičase mohli bežci a ich fanúšikovia zájsť na dobré jedlo alebo kávu, osviežiť sa a užiť si program v stanovom mestečku. Mohli si otestovať bežeckú obuv švajčiarskej značky On alebo strieľať na bránku v stánku Orlen či sa odfotiť vo fotokútiku AAA AUTO. Ako bonus našli všetci bežci vo svojom štartovnom balíčku pamätnú medailu od Českej mincovne.

Aj po týchto pretekoch vysadia organizátori spoločne so zakladajúcim partnerom Lesmi Slovenskej republiky za každého jedného bežca strom.



Na konci dňa, ešte pred vyhlasovaním víťazov, prišlo prekvapenie v podobe odovzdania veľkého šeku pre veľkú vec. Seriál Behaj lesmi a partner pretekov lekárne Dr.Max po úspešnom projekte, kde spoločne rozsvietili Čičmany pridávajú ďalšiu spoločensky zodpovednú aktivitu. Tento rok spoločne realizujú projekt výsadby zelene v jednom z najviac znečistených miest na Slovensku - v Ružomberku.

Šek v hodnote 13 000 euro prevzal od zástupcu lekární Dr. Max Jaroslava Kypra (Chief of Operations) pán Ing. Róbert Kolár, ktorý je zástupcom primátora mesta Ružomberok. Dúfame, že sa tak mesto posunie zase o krok ďalej!

Štvrtú zastávku vo Veľkej Fatre si všetci bežci náramne užili a už sa spoločne nevieme dočkať tej ďalšej - 5.8. čaká na všetkých milovníkov behu vinárska oblasť Topoľčianky. Bežci prebehnú zámockým parkom, ale aj pomedzi vinice a beh to bude skutočne romantický!
Registrácie online sú dostupné TU.