Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Funkcionár IAAF Davies mal zahmlievať správy o dopingu ruských atlétov

Nick Davies Foto: TASR/AP

Davies mal vypracovať mediálnu stratégiu, ktorá mala zahmlievať správy o pozitívnych výsledkoch dopingových testov ruských atlétov.

Londýn 23. decembra (TASR) - Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF) otriasa ďalší škandál. Zapletený je do neho vysokopostavený funkcionár IAAF Nick Davies. Ten mal vypracovať mediálnu stratégiu, ktorá mala zahmlievať správy o pozitívnych výsledkoch dopingových testov ruských atlétov.

Podľa článku vo francúzskom denníku Le Monde sa tak stalo pred MS 2013 v Rusku. Davies sa mal na tom dohodnúť s Papom Massatom Diackom, synom bývalého šéfa IAAF Lamineho Diacka, ktorý v tom čase zastával funkciu marketingového konzultanta IAAF. Le Monde zverejnil e-mailovú konverzáciu medzi Daviesom a Diackom. Davies bol vtedy riaditeľom vonkajších vzťahov IAAF, aktuálne zastáva post šéfa kancelárie prezidenta IAAF Sebastiana Coea.

"Vedeniu IAAF som ponúkol svoju rezignáciu, aby etická komisia mohla vyšetriť celý prípad. Komisii som zároveň ponúkol svoju plnú spoluprácu," uviedol Davies v oficiálnom vyhlásení.

Oboch Diackovcov vyšetrujú francúzske úrady z podozrenia pre korupciu a pranie špinavých peňazí. Obaja tvrdia, že sú nevinní.