Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Isinbajevová na strane IAAF v spore so Semenyovou: Majú veľkú výhodu

Na archívnej snímke uprostred Caster Semenyová. Foto: TASR/AP

IAAF chce zaviesť normu, podľa ktorej by ženy s vyššími hodnotami testosterónu museli absolvovať liečbu na jeho zníženie alebo by ich preradili medzi mužov.

Lausanne 29. marca (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne v súčasnosti rozhoduje o pravidle Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) o povolenej hladine testosterónu u ženských súťažiacich. IAAF chce zaviesť normu, podľa ktorej by ženy s vyššími hodnotami testosterónu museli absolvovať liečbu na jeho zníženie alebo by ich preradili medzi mužov. Proti norme sa postavila juhoafrická pretekárka Caster Semenyová, ktorá označila snahu IAAF za diskrimináciu.

Opatrenie vyvolalo mnoho kontroverzií a najnovšie sa do polemiky zapojila aj bývalá ruská skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová, ktorá sa postavila na stranu IAAF. "Nemali by platiť žiadne výnimky. Dievčatá s nižším množstvom testosterónu totiž nemajú šancu. Nikto nechce porušovať nikoho ľudské práva, ale pretekárky s vyššou hladinou hormónu si musia uvedomiť, že majú kolosálnu výhodu," povedala členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Isinbajevová pre televíziu Russia Today.

Na prípadné zavedenie nových noriem by najviac doplatila Semenyová. Svetová a olympijská šampiónka na 800 metrov trpí poruchou, ktorá spôsobuje vysokú úroveň testosterónu. Už v minulosti sa objavili pochybnosti o jej pohlaví a na túto otázku neposkytli spoľahlivú odpoveď ani testy. Dvadsaťosemročná pretekárka označila pravidlo za nespravodlivé a obrátila sa na CAS. Na jej stranu sa postavila aj Rada pre ľudské práva Organizácie Spojených národov, ktorá označila pravidlo za "zbytočne ponižujúce a kruté."

CAS odložil vynesenie rozsudku o ďalší mesiac po tom, ako dostal ďalšie návrhy na dokazovanie. Sporové strany s odkladom súhlasili, informoval portál insidethegames.biz.