Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

VIDEO: Kučera odletel do Ria s talizmanmi,stresom z balenia i nadšením

Na snímke slovenský reprezentant v atletike Martin Kučera počas odchodu na viedenské letisko, odkiaľ bude spolu s trénerom Vladimírom Bezdíčkom cestovať cez Lisabon a Sao Paolo na olympiádu do Rio de Janeiro, v Bratislave 2. augusta 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Dvadsaťšesťročný prekážkar odišiel reprezentovať Slovensko so zmiešanými pocitmi stresu, miernej únavy i obrovského nadšenia.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Prekážkara Martina Kučeru bude na olympijských hrách v Riu de Janeiru sprevádzať množstvo talizmanov. Do dejiska veľkolepého podujatia odletel v utorok so zvýšenou únavou, no zároveň pocitmi nadšenia, že ho čakajú najkrajšie športové chvíle doterajšej kariéry. Spoločne s trénerom Vladimírom Bezdíčkom má v Riu na programe niekoľkodňové sústredenie v Juiz de Fora s tréningami na doladenie formy.

Kučera s koučom odcestovali na viedenské letiskom Schwechat v utorok predpoludním. Pred sebou mali náročný let do Lisabonu, z portugalskej metropoly presun do Sao Paula a napokon záverečnú etapu cesty do Ria. Dvadsaťšesťročný prekážkar odišiel reprezentovať Slovensko so zmiešanými pocitmi stresu, miernej únavy i obrovského nadšenia. "Od majstrovstiev Európy v Amsterdame si žijem svoj olympijský sen. Atmosféru zatiaľ nevnímam, myslím, že sa dostaví až v Riu. Momentálne mám stres z cesty a z toho, či som nič dôležité nezabudol zbaliť," odvetil TASR s úsmevom.

Náročný letecký presun do dejiska Hier XXXI. olympiády absolvoval len s trénerom, na sústredení mu však budú robiť spoločnosť reprezentační kolegovia a najmä pribalené darčeky. "Dostal som talizmany od priateľky, švagra aj sestry. Všetko pre šťastie," dodal Kučera. Mladý atlét splnil olympijský limit na nedávnych ME v Amsterdame, na ktorých sa prebojoval do finále 400 m cez prekážky časom 49,08 s. a o 71 stotín vylepšil vtedajšie osobné maximum. O formu z kontinentálneho šampionátu v uplynulých dňoch prišiel, keďže s trénerom Bezdíčkom dali prednosť ladeniu fyzickej kondície pred špecializovanou prípravou. "Teraz som trošku unavený, po Amsterdame sme viac trénovali, aby som sa dostal do únavy a aby som zhodil z formy. Najbližšie dva týždne by to malo zasa narastať opačným smerom."


A podľa osobných predstáv aj úspešne vygradovať. "Chcel by som v Riu zopakovať výkony z Amsterdamu, s tými by som sa mohol pretlačiť do semifinále," dodal Kučera. V 26 rokoch ho čaká najväčšia udalosť v doterajšej kariére a plánuje si ju naplno užiť. "Bez ohľadu na výsledok už teraz viem, že to bude môj najväčší športový zážitok v kariére."

Bezdíček bol v ambíciách, s ktorými obaja nabrali olympijský kurz, o niečo konkrétnejší. "Konkurencia bude oveľa vyššia, Európa v tomto prípade ťahá za ťažší koniec. Potešilo by ma, ak by sa Martin prepracoval do semifinále a dostal sa medzi 24 najlepších prekážkarov," ozrejmil TASR.