Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Atletika

Na ME v krose štyria bežci, Ďurec chce zlepšiť osobné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pretekoch mužov do 23 rokov pobeží Michal Staník a premiéru v juniorskej súťaži absolvujú vekom ešte dorastenci Filip Jančík a Alex Hulka.

Brusel 8. decembra (TASR) - Štyria slovenskí reprezentanti sa v nedeľu v Bruseli predstavia na majstrovstvách Európy v krose. Peter Ďurec by si chcel v hlavnej mužskej kategórii vylepšiť svoje minuloročné maximum, vlani zaknihoval 40. miesto. V pretekoch mužov do 23 rokov pobeží Michal Staník a premiéru v juniorskej súťaži absolvujú vekom ešte dorastenci Filip Jančík a Alex Hulka.

Ďurec bude na krosových ME štartovať už piaty raz. Premiéru mal v roku 2014 v pretekoch do 23 rokov, potom dvakrát štartoval medzi mužmi. Do tejto kategórie sa osemnásobný slovenský šampión v tejto disciplíne vrátil vlani po šesťročnej pauze, keď dosiahol svoj najhodnotnejší výsledok – bol 40. Na preteky mužov na 9 kilometrov (6 okruhov po 1,5 km) s Ďurecom sa prihlásilo spolu 90 bežcov z 30 krajín. "Peťo sa pokúsi o podobný výsledok ako pred rokom, keď skončil v prvej polovici 83-členného štartového poľa. V prípade priaznivých okolností by nás oboch potešilo zlepšenie minuloročného umiestenia,“ uviedol jeho tréner Pavel Kováč pre portál atletika.sk.

S prípravou na bruselský šampionát je spokojný i Ján Križák, tréner Michala Staníka. Na preteky mužov do 23 rokov sa prihlásilo 75 vytrvalcov z 24 krajín. "Potešilo by ma, keby Michal skončil v prvej polovici štartového poľa a, samozrejme, lepšie ako v minuloročnom premiérovom štarte v tejto kategórii, keď bol šesťdesiaty siedmy,“ uviedol Ján Križák na margo ambícií svojho zverenca. Dvadsaťjedenročný študent Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave debutoval na krosových ME v roku 2021 v Dubline, v súťaži juniorov finišoval 59.

Premiéru na ME v krose budú mať v Laeken parku v pretekoch juniorov na 5 km (dve veľké a dve malé kolá) Filip Jančík a Alex Hulka, obaja vekom ešte dorastenci. Obaja by mohli v juniorskej kategórii štartovať ešte aj na ďalších dvoch šampionátoch. Majú za sebou výborný rok a účasť na krosových ME bude pre oboch vyvrcholením celoročného snaženia.