Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

P. PUKALOVIČ o začiatkoch ČSOB maratónu: Prvý ročník sme zle vymerali

Výkonný riaditeľ ČSOB Bratislava maratónu Peter Pukalovič. Foto: TABLET.TV

Cez víkend je na programe 13. ročník bratislavského maratónu. Do štúdia TABLET.TV sme si preto pozvali výkonného riaditeľa Petra Pukaloviča, s ktorým sme sa o tomto prestížnom podujatí porozprávali.

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk) – Hlavné mesto bude cez víkend opäť raz hore nohami. Na programe je 13. ročník ČSOB Bratislava maratónu, na ktorom sa celkovo predstaví rekordný počet účastníkov. S výkonným riaditeľom Petrom Pukalovičom sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali nielen o tom, na čo sa môžu bežeckí nadšenci tento rok tešiť, ale sme sa pozreli aj na úplne začiatky tohto čoraz populárnejšieho podujatia, kto ich s bratom Jozefom v „maratónskom“ smere najviac inšpiroval a prezradil aj to, čo je pre nich ako organizátorov najviac vzrušujúce.

Maratónske podujatie, ktorého „rodičmi“ sú súrodenci Pukalovičovci, je súčasťou Bratislavy od roku 2006. No kým v prvom ročníku stálo na štarte len niečo cez 700 účastníkov, tento rok atakuje 12-tisícovú hranicu. „Je to šialené. Je to niečo, čo si človek dokáže len ťažko uvedomiť. Na jednej strane to je veľká radosť, no na druhej zasa enormné psychická vypätie a obrovská zodpovednosť. Každý ročník je však iný, špecifický a na každý jeden musíme byť lepšie a lepšie pripravení,“ rozhovoril sa Peter Pukalovič.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S PETROM PUKALOVIČOM:



Tohtoročnou ambasádorkou podujatia je bývalá skvelá slovenská tenistka Daniela Hantuchová. Prečo padla voľba organizátorov práve na ňu? „Každý rok sa snažíme prilákať do Bratislavy nejakú osobnosť. Tento rok sme oslovili Danielu, ktorá prednedávnom síce ukončila aktívnu kariéru, no stále má v sebe určitú vnútornú motiváciu, že by raz chcela odbehnúť maratón. Preto sme ani neboli veľmi prekvapení, keď na našu ponuku prikývla. Sme jej za to veľmi vďační, veď práve takýto človek na seba ťahá ľudí a médiá, čiže sme veľmi radi, že mala chuť s nami takouto formou spojiť svoje meno. Zároveň je to aj pre nás veľký záväzok, aby všetko dobre dopadlo,“ vysvetlil mladší z bratskej dvojice Pukalovičovcov.

Špeciálnou motiváciou pre účastníkov nedeľného hlavného maratónskeho behu je vypísanie osobitnej odmeny za prekonanie rekordov podujatia. Tie držia od roku 2015 kenskí bežci – u mužov Tuei Hosea Kiplagat (2:17:18 h) a u žien Hellen Jepkosgei Kimutaiová (2:35:35 h). „Ťažko povedať, či sa nám tieto časy podarí tento rok pokoriť, závisí to od mnohých vecí. Tibor Sahajda má úžasne natrénované, takmer tri mesiaci strávil v Keni, no maratón je vždy nevyspytateľný. Keby to však dokázal, bol by som nesmierne šťastný a špeciálnu prémiu by sme mu čo najskôr odovzdali. Ako som však už povedal, záleží to od viacerých faktorov, pričom jedným z nich je najmä počasie. Podľa predpovede má byť v nedeľu krásne, teplučko, takže uvidíme, ako to celé dopadne. Ja osobne sa na to už teraz teším,“ pokračoval Pukalovič.

Od cateringu k maratónom


Bratia Pukalovičovci sa dlhé roky venovali aktívne futbalu v Slovane Bratislava, pričom v tom čase určite ani len netušili, že pár rokov po tom, ako zavesia kopačky na klinec, „rozbehajú“ celú Bratislavu. „Opisovať začiatky bratislavského maratónu by bolo aj na knihu, to je samostatný príbeh. Ale v skratke. Pred časom sa brat venoval rovnako ako otec právu a ja som mal zasa v centre mesta reštauráciu a venoval som sa cateringu . Jedného dňa nás oslovil istý pán z Viedne, že by rád zorganizoval v Bratislave maratón a či mu v rámci neho neurobím catering a zároveň si chcel na Slovensku založiť firmu. S bratom a vlastne celou rodinou sme sa teda na to podujali, no dva týždne pred štartom maratónu sa dotyčný prestal ozývať. V tom čase však už bolo prihlásených zhruba 550 ľudí, a tak sme to už nechceli rušiť. Čakalo nás však veľa nástrah, ktoré sme napokon zvládli a 1. ročník bratislavského maratónu bol na svete. Ako pikošku môžem povedať, že akurát jeho trať sme zle vymerali, a tak sa u nás bežal historicky prvý maratón na svete, ktorý mal 43 kilometrov,“ vrátil sa s úsmevom dvanásť rokov dozadu výkonný riaditeľ prestížneho bratislavského podujatia.



Okrem bratislavského maratónu organizuje bratské duo Pukalovičovcov aj iné športové aktivity. Na čo sa môžu milovníci behu tešiť tento rok? „Máme už stabilný celoročný príbeh. Ten zahŕňa štafetové behy, horské nočné behy ako Donovaly Night Run či Rajec High Tatras Night Run, a samozrejme mimoriadne obľúbený nočný beh v Bratislave. Po minulom roku je taktiež veľmi populárny ženský beh, kde tento rok očakávame až tritisíc účastníčok. Okrem toho organizujeme triatlony a pre najmenších akcie v rámci projektu Hýb sa Slovensko. Takže až do septembra sa určite nezastavíme, no veľmi sa na to tešíme,“ dodal Peter Pukalovič.