Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Prezident S. A. Hansen označil ME v krose v Šamoríne za výnimočné

Na snímke prezident Európskej atletiky (EA) Svein Arne Hansen. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiéru na európskych šampionátoch bude mať súťaž miešaných štafiet.

Šamorín 9. decembra (TASR) - Prezident Európskej atletiky (EA) Svein Arne Hansen označil 24. majstrovstvá Európy v krose v šamorínskom x-bionic® sphere už v predstihu za výnimočné.

"Po prvé: premiéru na európskych šampionátoch bude mať súťaž miešaných štafiet, ktorá sa v dráhovej podobe behu na 4x400 m dostala aj do programu olympijských hier v Tokiu," vysvetľoval šéf Európskej atletiky. "Po druhé: uskutočnia sa vo výnimočnej lokalite, všetko bude pod jednou strechou, kde budúce hviezdy majú možnosť dotknúť sa bežeckých hviezd súčasnosti. Po tretie: Šamorín privítal rekordných počet 575 bežcov z rekordných 37 krajín, no a po štvrté – budem trochu osobný – Nórsko ako lyžiarska veľmoc, kde je bežecké lyžovanie náboženstvom, uprednostnila v televíznom vysielaní priamy prenos z ME v krose."

Hansen, ktorý ešte vo funkcii šéfa mítingu Bislett v nórskom Osle chodil v minulosti ako hosť pravidelne do Bratislavy na podobne vychýrené preteky Pravda – Televízia – Slovnaft, vyzdvihol enormné úsilie celého organizačného výboru ME v krose. "Ďakujem prezidentovi Slovenského atletického zväzu i organizačného výboru Petrovi Korčokovi, všetkým jeho viceprezidentom i tímu ľudí, ktorí pripravili doposiaľ najväčšie krosové majstrovstvá Európy. V nedeľu sa bude opäť písať história," podotkol 71-ročný Nór. "Aj olympijská strieborná medailistka z Los Angeles 1984 na 3000 m Wendy Slyová, ktorú medzi vami vidím, by sa istotne tešila, keby mohla vo svojej ére štartovať v takomto prostredí."

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok zdôraznil, že pre Slovensko, hoci je malá krajina, sú ME v krose výborná príležitosť ukázať sa v pozitívnom svetle na mape krajín, ktoré sú schopné dôstojne zorganizovať európsky šampionát v atletike. "Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby mali pretekári a všetky výpravy ideálne podmienky podať čo najlepší výkon. Verím, že v nedeľu sa ukážeme ako organizátori v dobrom svetle, aby sme sa prípadne mohli v budúcnosti uchádzať o ďalšie významné podujatia," citovala Korčoka tlačová správa organizátorov podujatia.

Viceprezident organizačného výboru a predseda predstavenstva x-bionic® sphere Juraj Bača vyzdvihol výbornú spoluprácu so Slovenským atletickým zväzom pri príprave šampionátu. "Som presvedčený, že nedeľnú zaťažkávaciu skúšku zvládneme a verím, že všetkých presvedčíme o našich kvalitách natoľko, že sa k nám do olympijského tréningového centra znova vrátia," nádejal sa bývalý olympijský medailista a 6-násobný majster sveta v rýchlostnej kanoistike.

Šamorínsky primátor Gabriel Bárdos s úsmevom podotkol, že on i obyvatelia mesta plnia stredajší prísľub, že sa budú modliť, aby bežcov sprevádzalo počas ME vľúdne počasie. "Sme hrdí na to, že naše malé mesto, v ktorom však vyrástlo viacero olympionikov, bude navždy spájané s európskym krosovým šampionátom," vravel primátor.

Medzi novinárov zavítali v sobotu aj dve hviezdy šampionátu, obaja niekdajší juniorskí kontinentálni šampióni. Nemka Konstanze Klosterhalfenová triumfovala v kategórii do 19 rokov na ME vlani a predvlani, Talian Yemaneberhan Crippa v rokoch 2014 a 2015. Obaja dúfajú, že im do zbierky pribudne tretie zlato, tentoraz v súťaži do 23 rokov. "V súťaži žien do 23 rokov štartujem prvý raz, je to pre mňa veľká výzva. Rada by som znova zvíťazila, ale budem mať silné súperky a navyše, som len na začiatku prípravy. Preto to vôbec nebude jednoduché," vyhlásila 20-ročná Klosterhalfenová, najväčší európsky bežecký talent v súčasnosti.

Nemka taktiež prezradila, že v budúcnosti, hoci je výborná na všetkých tratiach od 800 do 5000 m, sa chce sústrediť najmä na tisícpäťstovku. V tejto disciplíne dosiahla vlani najlepší čas nemeckej bežkyne od čias bývalej Nemeckej demokratickej republiky – v Berlíne jej 27. 8. 2017 namerali 3:58,92 min.

Yemaneberhan Crippa už pozná, ako chutia súboje na krosových ME v kategórii do 23 rokov. Po dvoch juniorských tituloch získal vlani v talianskom mestečku Chia bronz. Teraz by ho rád pretavil v zlato, podobne ako na júlových ME "23" v Bydgoszczi. V behu na 5000 m predviedol vtedy v záverečnom kole skvelý finiš. "Pripravoval som sa špeciálne na krosové ME v Šamoríne, cítim sa v dobrej forme," tvrdil 21-ročný Talian pôvodom z Etiópie. "Dúfam, že sa mi znova podarí to, čo v lete v Bydgoszczi a v poslednom kole nechám za sebou všetkých súperov."

Klosterhlfenová aj Crippa zdôraznili, že kros je dôležitá súčasť ich atletickej prípravy a obaja ho behajú radi. "Vďaka krosom som silnejšia a zažijem aj trochu zábavy," podotkla Konstanze.