Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Víťazom Dudinskej päťdesiatky sa stal Matej Tóth

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth s rodinou sa teší po triumfe na 37. ročníku Dudinskej päťdesiatky v Dudinciach 24. marca 2018. Svetovým výkonom roka 3:42:46 splnil v Dudinciach aj limit na ME v Berlíne a vybojoval si titul majstra Slovenska. Pre olympijského víťaza to bola vôbec prvá päťdesiatka od zlatého Ria de Janeiro. Foto: TASR - Branislav Račko

Svetovým výkonom roka 3:42:46 splnil Matej Tóth v Dudinciach aj limit na ME v Berlíne a vybojoval si titul majstra Slovenska.

Dudince 24. marca (TASR) - Víťazom sobotňajšieho 37. ročníka Dudinskej päťdesiatky, pretekov chodcov zaradených do kalendára EA Race Walking Permit Meeting, sa stal Matej Tóth. Svetovým výkonom roka 3:42:46 splnil v Dudinciach aj limit na ME v Berlíne a vybojoval si titul majstra Slovenska. Pre olympijského víťaza to bola vôbec prvá päťdesiatka od zlatého Ria de Janeiro.

Medzi 25 štartujúcimi sa Matej Tóth ani na chvíľku neskryl a v citeľnej raňajšej zime na štarte sa hneď pobral vpred. Jediným kto mu pri jeho 12. päťdesiatke v kariére ako tak stačil, bol Fín Partanen. Nakoniec sa dočkal úspechu aj severan, keď si na druhom mieste utvoril osobný rekord 3:44:43. Svoje si odrobil aj Dušan Majdán, ďalší slovenský reprezentant, ktorý splnil limit na ME v Berlíne, skončil siedmy s časom 4:01:15.



Od Fína sa Tóth definitívne odpútal už od 5. km. Strojové tempo spĺňalo jeho predstavy zapochodovať čas na úrovni 3:45 a lepšie. Každý jeden medzičas si ustrážil a ešte myslel aj na rezervu. V Dudinciach štartoval po troch rokoch a najlepším svetovým výkon, aj keď sa v sezóne ešte veľa päťdesiatok neuskutočnilo, si pripísal štvrtý titul majstra Slovenska na tejto trati v kariére. V Dudinciach zvíťazil po tretí raz, a to úplne suverénne.



"Myslím si, že som sa na víťazstvo nenadrel, išlo sa mi dobre, vôbec to nebolo o trápení," povedal Tóth v cieli. "Skôr som si to užíval a vyslovene si dával pozor len na svaly, aby ma niečím neprekvapili."

Kríza Mateja Tótha nezastihla: "Vôbec neprišla, išiel som vo svojom režime, energeticky úplne vyrovnane, tepovo bez výkyvov, všetko bolo neustále pod kontrolou. Po troch mesiacov systematickej prípravy ma čakajú ďalšie pred majstrovstvami Európy. Skresať tento čas, to bude záležať od ďalších tréningov. Samozrejme, dobre viem, kde sú resty, aby som sa zase dostal pod čas 3:40 a mohol pomýšľať v Berlíne na najvyššie priečky."



Matej Tóth mal okolo kilometrového okruhu veľa priaznivcov, aj svoju rodinu: "Vnímal som podporu všetkých, aj fanúšikov, a v cieli sme si spoločne užili radosť. Priznávam, boli tam aj slzy šťastia. Dychovka na trati bola zaujímavá, aspoň som nemal v ušiach neustále hlásiace medzičasy. Aj takúto hudbu mám rád, takže ma to nevyrušovalo a bolo to príjemné spestrenie."

Začal v "plaveckej" čiapke, končil v šiltovke. "Ráno to bolo pre zimu, potom som ju zhodil, teplota už bola pomerne priaznivá, ku koncu som sa chcel pozerať divákom do očí bez okuliarov, preto som si dal radšej šiltovku, aby som nemusel žmúriť. Divákov som vnímal od prvého kilometra, každý jeden výkrik a veľmi mi to pomáhalo. Úplné emócie som prežíval až posledné dva kilometre, dovtedy som sa absolútne koncentroval a neuvedomoval si, že možno v Dudinciach krúžim naposledy. Nikto však nevie, čo bude o mesiac, o dva, o rok, o tri. Za povzbudzovanie ďakujem, divákom i celému Slovensku, že mi verilo," povedal Tóth, ktorý plánoval všetko presne do Dudiniec. Teraz musí rozpísať ďalšiu činnosť, až do ME v Berlíne: "Víziu mám vydržať až do olympijského Tokia, no momentálne sa sústredím najmä na štyri mesiace, ktoré ma do Berlína čakajú."

Dôležité veci sa udiali aj na 50 km žien. Mária Czaková výkonom 4:14:25 splnila limit na ME v Berlíne a vytvorila národný rekord. V Dudinciach to bola jej premiérová päťdesiatka, a to vo veľkom štýle. Štartovalo deväť žien a Czaková šliapala od začiatku na čele úplne sama.


Výsledky



50 km mužov:
1. Matej TÓTH (SR/Dukla B. Bystrica) 3:42:46 h,
2. Veli-Matti Partanen 3:44:43,
3. Jarkko Kinnunen (obaja Fín.) 3:54:26,
4. José Montana (Kol.) 3:55:48,
5. Arnis Rumbenieks (Lot.) 4:00:06,
6. Tadas Suskevičius (Lit.) 4:00:40,
7. Dušan MAJDÁN (SR/Dukla B. Bystrica) 4:01:15,
...15. Peter TICHÝ (SR/ŠKP Čadca) 4:57:38


ženy na 50 km:
1. Mária CZAKOVÁ (SR/Dukla B. Bystrica) 4:14:25,
2. Agnieszka Ellwardová (Poľ.) 4:32:47,
3. Helena Andreopoulouová (Gréc.) 4:41:44,
4. Joanna Bemowská (Poľ.) 4:43:48,
5. Ivana Reničová (Chorv.) 4:46:27,
6. Angeliki Makriová (Gréc.) 4:59:40

20 km mužov:
1. Eider Arevalo 1:22:13,
2. Stevan Soto (obaja Kol.) 1:23:09,
3. Miroslav ÚRADNÍK (SR/Dukla B. Bystrica) 1:26:44)

20 km žien:
1. Sandra Lorena Arenasová (Kol.) 1:28:48,
2. Anežka Drahotová (ČR) 1:30:35,
3. Maritza Rafaela Ponciová (Guat.) 1:37:13