Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

V Budapešti budú lídrami šprintéri, Volko chce bežať viac ako dva behy

Na snímke zľava viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Ladislav Asványi, šéftréner SAZ zväzu Radoslav Dubovský, slovenská šprintérka Viktória Forsterová, slovenský šprintér Ján Volko a trénerka Jána Volka Naďa Bendová počas tlačovej konferencie pred atletickými majstrovstvami sveta 2023 v Budapešti v stredu 16. augusta 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Volko pred rokom zažiaril na majstrovstvách Európy, keď v Mníchove skončil na stovke na 4. mieste. Na svetový šampionát sa vracia po šiestich rokoch.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Slovensko bude na nadchádzajúcich XIX. majstrovstvách sveta v Budapešti reprezentovať deväť atlétov. Najväčšie nádeje sa vkladajú do bežcov Jána Volka, Viktórie Forsterovej a Gabriely Gajanovej. Podujatie je na programe od 19. do 27. augusta.

Volko pred rokom zažiaril na majstrovstvách Európy, keď v Mníchove skončil na stovke na 4. mieste. Na svetový šampionát sa vracia po šiestich rokoch. Predstaví sa v oboch najkratších šprintoch, pričom na stovke by sa podľa prvotných informácií mohol vyhnúť kvalifikácii a nastúpiť až v rozbehu. "Príprava dopadla dobre, bola bez zdravotných komplikácií. Od univerziády sme sa už iba snažili ladiť formu. Bude naozaj náročné postúpiť do semifinále. Budem naozaj veľmi spokojný, keď budem bežať viac ako dva behy," povedal Volko na utorňajšej tlačovej konferencii.



Najväčším úspechom Volka na podujatí je 15. miesto z MS 2017 v Londýne na 200 m časom 20,61 s. Trénerka Naďa Bendová však upozorňuje, že ani lepší výkon v súčasnosti nemusí znamenať tabuľkovo lepšie umiestnenie. "Ak by sme mali výkonnosť na úrovni Londýna, tak by to bolo výborné. Svetová atletika je však už momentálne inde. Je neuveriteľné, ako sa dokáže posúvať. Tento rok podobný čas zrejme nebude stačiť na postup z rozbehu. V roku 2017 sme prežívali sezónu snov. Všetko išlo akoby samo. Teraz si už uvedomujeme, čo všetko stojí za úspechmi. Našou výhodou by mohla byť práve takéto skúsenosti."

Viktória Forsterová sa už v lete zaskvela, keď získala na univerziáde zlato na 100 m prek. i striebro na stovke. Svetový šampionát je však úrovňou výrazne vyššie, v Budapešti bude štartovať iba na prekážkovej trati. "Som spokojná s prípravou. Išlo to podľa plánov. Uvidíme, ako to dopadne na MS, bude to náročné. Ak by sa podarilo postúpiť z rozbehov, bola by som veľmi spokojná. Uvidíme, či na to bude treba opäť pokoriť slovenský rekord. Na tréningoch sa cítim veľmi dobre a mohla by som v Budapešti niečo dosiahnuť. Nechcem to však zakríknuť," uviedla Forsterová.