Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Abbás žiada Washington, aby donútil Izrael zastaviť útoky na Gazu

Na snímke palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov tento týždeň drvivou väčšinou podporilo hlasov nezáväznú rezolúciu požadujúcu prímerie v Gaze, Washington však hlasoval proti.

Ramalláh 15. decembra (TASR) - Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v piatok vyhlásil, že "Gaza je neoddeliteľnou súčasťou palestínskeho štátu" a "odtrhnutie alebo akýkoľvek pokus o izoláciu ktorejkoľvek jeho časti je neprijateľný".

Ako informovala agentúra AFP, tento výrok zaznel v úvode Abbásovho stretnutia s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, ktoré sa uskutočnilo v Ramalláhu na západnom brehu rieky Jordán.

Podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA palestínsky vodca tiež vyhlásil, že útoky izraelskej armády v Pásme Gazy sa musia zastaviť. Vyzval Washington, aby zasiahol a prinútil Izrael zastaviť útoky na Palestínčanov na Západnom brehu a v Jeruzaleme. Povedal, že je nevyhnutné "ušetriť civilistov od strastí a skazy spôsobenej izraelskou vojnovou mašinériou".

Sullivan zatiaľ stretnutie s Abbásom nekomentoval. V rámci svojej návštevy regiónu sa predtým stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a členmi izraelského vojnového kabinetu.

Ako informovali západné médiá s odvolaním sa na svoje zdroje, Sullivan vyzval izraelské úrady, aby znížili intenzitu izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy s cieľom minimalizovať počet civilných obetí.

Spojené štáty, ktoré poskytujú Izraelu vojenskú pomoc v hodnote miliárd dolárov, síce podporili jeho reakciu na útoky Hamasu zo 7. októbra, ale vyjadrujú obavy z civilných obetí a absencie dlhodobého plánu pre Gazu.

Vojnový konflikt medzi Izraelom a Hamasom sa začal po tom, čo palestínske komandá spustili bezprecedentný útok na Izrael, pri ktorom podľa izraelských predstaviteľov prišlo život asi 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Vojenská operácia, ktorú Izrael podniká v odvete na území Pásma Gazy, si doteraz - podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom - vyžiadala životy viac ako 18.700 ľudí, väčšinou žien a detí.

Podľa izraelskej armády Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov tento týždeň drvivou väčšinou podporilo hlasov nezáväznú rezolúciu požadujúcu prímerie v Gaze, Washington však hlasoval proti, doplnila AFP.