Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezident Afganistanu dostal ako prvý elektronický občiansky preukaz

Afgánsky prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Ghanímu slávnostne odovzdali nový preukaz počas ceremónie, ktorú naživo odvysielala televízia.

Kábul 3. mája (TASR) - Prezident Ašraf Ghaní je prvým občanom Afganistanu, ktorý po rokoch oneskorenia dostal elektronický občiansky preukaz. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Ghanímu slávnostne odovzdali nový preukaz počas ceremónie, ktorú naživo odvysielala televízia. Odštartoval sa tak dlho očakávaný a diskutovaný proces postupného rušenia papierových preukazov, ktoré mali Afganci doteraz. Ghaní podotkol, že tento proces zníži riziko falšovania preukazov.

Na novom občianskom preukaze je zaznamenaná štátna, náboženská i etnická príslušnosť. Zahrnutie etnicity bolo kontroverznou témou. Sprevádzala ho emocionálna debata, ktorá prispela k zvýšeniu napätia medzi mnohými etnickými skupinami v Afganistane a ich predstaviteľmi v afganskom parlamente. V dôsledku tohto napätia sa nový systém občianskych preukazov oneskoril o celé roky, píše DPA.

Tí Afganci, ktorí preukazy nemajú, môžu dostať papierové, aby mohli v októbri hlasovať v parlamentných voľbách a vo voľbách do provinčných rád. Distribúcia elektronických občianskych preukazov pre všetkých oprávnených voličov bude totiž istý čas trvať.

Afganskí predstavitelia predtým vyjadrili nádej, že nové preukazy s biometrickými údajmi pomôžu znížiť mieru volebných podvodov, nakoniec sa však ich distribúcia do volieb nestihne.

Vlani v decembri zaznamenali úrady 500.000 žiadostí.