Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Úrady Afganistane znížili bilanciu obetí zemetrasenia na 1000

Afganci pochovávajú stovky ľudí, ktorí zahynuli počas víkendového ničivého zemetrasenia v provincii Herát na západe Afganistanu v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Minister zdravotníctva vysvetlil, že chybná bilancia bola dôsledkom toho, že k zemetraseniu došlo v odľahlej časti krajiny a jednotlivé záchranárske organizácie zaevidovali obete dvakrát.

Kábul 11. októbra (TASR) - Afganské ministerstvo zdravotníctva v stredu výrazne znížilo bilanciu obetí nedávnej série zemetrasení v provincii Herát na 1000. Predtým vláda hovorila o dvojnásobnom počte obetí, uvádza TASR na základe správy agentúry AFP.

Minister zdravotníctva Kalandar Ibád vysvetlil, že chybná bilancia bola dôsledkom toho, že k zemetraseniu došlo v odľahlej časti krajiny a jednotlivé záchranárske organizácie zaevidovali obete dvakrát.

Sobotné zemetrasenie malo magnitúdu 6,3 a nasledovalo po ňom ešte niekoľko dotrasov. Ďalšie zemetrasenie s rovnakou silou zasiahlo tú istú oblasť v stredu ráno, pričom si vyžiadalo jednu obeť a 130 zranených.