Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Afganistan sa zmieta v násilí. Kedy to skončí?

Na archívnej snímke je kráter na mieste masívneho výbuchu pred nemeckou ambasádou v afganskom Kábule. Foto: TASR AP

Najnovší útok v Kábule sa stal počas pôstneho mesiaca ramadán v diplomatickej štvrti. Zomrelo 90 ľudí. Na chuti vrátiť sa domov to mladým Afgancom v zahraničí nepridalo.

Bratislava 4. júna (Teraz.sk) - Krvavý kúpeľ s desiatkami mŕtvych po samovražednom alebo bombovom útoku na ambasády, zahraničné konzuláty, mešity, úrady, vojenské nemocnice či príslušníkov domácich a zahraničných bezpečnostných síl nie je v Afganistane prekvapením. V krajine je roky prakticky občianska vojna, boj vlády s islamistickým Talibanom a ekonomickým zaostávaním. Tisíce Afgancov sa k tomu postavilo tak, že ušli a utekajú radšej do Európskej únie za lepším životom. Dlhodobý efekt pre obyvateľstvo z miliardy zo zahraničnej pomoci, ktorú dostáva štát, zatiaľ nevidno. Pred odchodom ľudí za hranice si afganská elita nezakrýva oči.



Bývalý prezident Hamíd Karzaj to povedal veľmi výstižne už na jeseň minulého roka počas návštevy v Nemecku, kde žijú Afganci rôznym spôsobom a mnohí čelia deportácii do vlasti, pretože nezískali azyl :“Chýbajú nám vzdelaní mladí ľudia, naliehavo ich potrebujeme. Moja výzva k mojim mladým krajanom preto znie: Neodchádzajte! Viem, že prežívame ťažké časy, ale tie iné krajiny tiež prekonali.“ Zhodou okolností či riadením vyššej moci, útoky vážne poškodili aj nemeckú ambasádu v Kábule v tomto roku a vlani nemecký konzulát v Mazáre Šaríf. Nemecko je známe svojou otvorenou politikou voči migrantom a je preto populárne aj v Afganistane.

Afganský exprezident Hámid Karzaj.
Foto: TASR/AP


Nedávny útok v Kábule z 31.mája 2017 by mohol pre Afganistan prelomový. Udial sa v diplomatickej štvrti, kde poškodil nemeckú, českú a francúzsku ambasádu. Vyžiadal si životy asi 90 ľudí a vyše 450 zranených.To volá po ráznom čine, aby režim prezidenta Ašrafa Ghaního nebudil doma a vo svete dojem bezmocnosti. Stane sa tak, prezident podpísal dekrét o treste smrti pre 11 usvedčených teroristov z radov Talibanu a Hakkáníovcov. Afganská tajná služba zverejnila svoje videnie udalostí. Plán na útok vypracovala podľa nej sieť brutálneho klanu Hakkáníovcov a pakistanská vojenská rozviedka ISI - sa na ňom priamo podieľala a koordinovala ho. Niektorým Afgancom to však nestačí, prestávajú veriť vláde, že dokáže garantovať bezpečnosť. O tom bola piatková demonštrácia 500 ľudí v Kábule, ktorú polícia rozohnala streľbou do vzduchu.


Prehľad útokov

31.mája 2017 Výbuch poškodil viacero veľvyslanectiev vrátane nemeckého, kde prišiel o život afganský ochrankár a zranilo sa niekoľko ďalších zamestnancov ambasády v Kábule.
November 2016 - Útok samovražedného atentátnika, ktorý s autom naloženým výbušninami narazil o do vonkajšieho múru nemeckého konzulátu v meste Mazáre Šaríf ležiacom na severe Afganistanu
Apríl 2016 - Výbuch zasiahol úrad bezpečnostných služieb zaisťujúci bezpečnosť vysokopostavených afganských predstaviteľov, v centre vládnej a diplomatickej časti metropoly
Január 2016 -Útok samovražedného atentátnika pred ruským veľvyslanectvom v Kábule
- Bombový útok na pakistanský konzulát, pri ktorom dnes v meste Džalálábád na východe Afganistanu
- Útok na na indické veľvyslanectvo v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu

Video z demonštrácie v hlavnom meste Kábul v piatok 2. júna




Prezident Ghaní sa teda snaží nastoliť poriadok doma a svoje zámery o deportáciách neúspešných žiadateľov o azyl z Afganistanu zvažujú v Nemecku. Kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok povedala, že návraty neúspešných žiadateľov do Afganistanu pokračujú. Nakoniec sa lídri nemeckých spolkových krajín dohodli, že dočasne deportácie pozastavia vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v Afganistane. Neúspešní žiadatelia o azyl v najrozvinutejšej krajiny EÚ si môžu vydýchnuť. Pomery doma, v Kábule, im to však nevylepší. Boje s islamistami z Talibanu a s ním spriaznenej al Káidy sa vlečú a Afganistan pripomína Somálsko vo východnej Afrike. V oboch štátoch neovláda centrálna vláda celé územie, bojuje s extrémistami, ktorí presadzujú islamský korán a šaríu a obyvateľstvo uteká z chudobnej krajiny až tak, že sa to stáva medzinárodnou záležitosťou.

Muž pracuje s potravinami v Kábule počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, začal sa 27.mája a potrvá do 25.júna 2017.
Foto: TASR AP