Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí samovražedného útoku v Kábule znížili na 34

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K nejasnostiam ohľadne počtu obetí došlo v dôsledku preťaženia miestnych nemocníc krátko po útoku, keď pracovníci zhromažďovali informácie o obetiach.

Kábul 16. augusta (TASR) - Zo 48 na 34 znížili afganské úrady počet obetí stredajšieho samovražedného útoku v šiitskej štvrti v západnej časti metropoly Kábul, informuje agentúra AP.

K nejasnostiam ohľadne počtu obetí došlo v dôsledku preťaženia miestnych nemocníc krátko po útoku, keď pracovníci zhromažďovali informácie o obetiach. Afganské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok tiež spresnilo, že samovražedný atentát si vyžiadal aj 56 zranených.

Podľa predstaviteľa miestnej šiitskej komunity sa terčom stredajšieho útoku stali účastníci vzdelávacieho kurzu, ktorí sa pripravovali na skúšky na vysoké školy.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, miestne úrady však z neho obvinili teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), ktorá v minulosti často útočila na miestnych šiitov.

V Afganistane v posledných rokoch narastá počet útokov na menšinových šiitov, ktorých sunnitskí militanti považujú za odpadlíkov od pravej moslimskej viery. K predchádzajúcim podobným útokom sa okrem extrémistov z Islamského štátu hlásilo aj radikálne hnutie Taliban.