Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kábule sa odpálili 4 samovražední útočníci, zabili najmenej 2 ľudí

Kábul po výbuchoch. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kábulom otriasla v posledných mesiacoch séria mohutných útokov, za ktorými stáli radikálne hnutie Taliban a miestna odnož organizácie Islamský štát.

Kábul 9. mája (TASR) - Najmenej dvaja policajti zahynuli a ďalších šesť ľudí utrpelo v stredu zranenia pri bombových útokoch na dvoch miestach v afganskom hlavnom meste Kábul. Terčmi páchateľov boli miestne policajné stanice, informovala agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Podľa vyjadrenia hovorcu afganského ministerstva vnútra Nadžíba Dániša, ktoré priniesla agentúra DPA, sa dvaja samovražední útočníci odpálili pri policajnej stanici v západnej časti Kábulu, zatiaľ čo iní dvaja sa zamerali na objekt v centre mesta.

Za afganskej metropoly predtým hlásili niekoľko "hlasných výbuchov", ktoré údajne sprevádzala i prestrelka. Podľa Dániša nasledovala po útoku v západnej časti Kábulu sporadická streľba, keďže prebiehala "dočisťovacia operácia".

Kábulom otriasla v posledných mesiacoch séria mohutných útokov, za ktorými stáli radikálne hnutie Taliban a miestna odnož organizácie Islamský štát (IS). Ich príslušníci často útočia na Západom podporovanú afganskú vládu, ako i tamojšie bezpečnostné sily.

Pri dvoch samovražedných bombových útokoch, ku ktorým sa prihlásil IS, zahynulo minulý týždeň v Kábule najmenej 25 ľudí vrátane deviatich novinárov.