Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Africkí prezidenti nemohli pristáť v Mali kvôli demonštrantom

Foto: TASR/AP

Lietadlo so štvoricou prezidentov sa muselo nad letiskom v malijskom hlavnom meste obrátiť, pretože na pristávacej dráhe protestovali zástancovia junty.

Bamako 29. marca (TASR) - Rokovania medzi vojenskou juntou v Mali a štyrmi prezidentmi západoafrických krajín, ktoré majú vrátiť k moci zvolenú malijskú vládu, sa budú konať v Pobreží Slonoviny. Štvorica prezidentov dnes síce smerovala v lietadle do malijského hlavného mesta Bamako na rozhovory, ale stroj sa musel nad letiskom obrátiť, pretože na pristávacej dráhe protestovali zástancovia junty. Informoval o tom poradca prezidenta Pobrežia Slonoviny.

Poradca uviedol, že stroj s hlavami štátov na palube vôbec nepristál, ale preletel ponad letisko v Bamaku, obrátil sa a smeroval naspäť do mesta Abidjan v Pobreží Slonoviny.

Štyria prezidenti zastupovali blok západoafrických štátov ECOWAS, ktorý sa vyhráža použitím sily, ak vodca štátneho prevratu v Mali, armádny kapitán Amadou Haya Sanogo, neodstúpi.

Svedkovia uviedli, že skupiny demonštrantov prišli na pristávaciu dráhu ešte pred plánovaným príletom štyroch prezidentov a skandovali "Hanba ECOWAS-u! Mali je naše!"

"Bezpečnosť nebola dostatočná, preto sa vraciame do Abidjanu," povedal hovorca pre agentúru AP a dodal: "Stretnutie sa teraz bude konať na letisku v Abidjane."

Vodcovia junty, ktorá zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého, takisto pricestujú do Abidjanu na stretnutia.

Prezidenti Pobrežia Slonoviny, Beninu, Nigeru a Burkiny Faso sa mali stretnúť s armádnym kapitánom Sanogom, ktorý minulý týždeň viedol na Mali štátny prevrat. Ten nasledoval po vzbure nespokojných vojakov na malijskej vojenskej základni.

Poradca prezidenta Pobrežia Slonoviny vyhlásil: "Plánujeme okamžite uvaliť sankcie, ak nenastolia ústavný poriadok."

Minulotýždňový prevrat sa uskutočnil v jednej z mála ustálených demokracií, aké existujú v nepokojnej, problémami sužovanej západnej polovici afrického kontinentu. Kapitán Sanogo sa teraz nachádza na vojenskej základni Kati, niekoľko desiatok kilometrov od prezidentského paláca.