Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Agentúra AP potvrdila 5 dosiaľ neznámych masových hrobov v Mjanmarsku

Masový hrob, ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ide o najnovší dôkaz situácie, ktorá v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska stále výraznejšie pripomína genocídu páchanú voči Rohingom.

Rangún 1. februára (TASR) - V Mjanmarsku bolo potvrdených ďalších najmenej päť predtým nezdokumentovaných masových hrobov. Podľa štvrtkovej správy agentúry AP sa hroby nachádzajú pri obci Gu Dar Pjin. Ich existenciu táto agentúra overila prostredníctvom rozhovorov s dvoma desiatkami mjanmarských utečencov v Bangladéši.

Mjanmarská vláda pravidelne vyhlasuje, že masakre ako v zmienenej obci sa nikdy nestali. Pripustila len existenciu jedného masového hrobu v obci Inn Din, v ktorom je desať "teroristov". AP však poukazuje na vraždenie civilistov vládnymi vojakmi a prítomnosť omnoho viac masových hrobov, v ktorých je omnoho viac ľudí.

Ide o najnovší dôkaz situácie, ktorá v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska stále výraznejšie pripomína genocídu páchanú voči Rohingom, dlhodobo utláčanej moslimskej menšine žijúcej v prevažne budhistickom Mjanmarsku.

Mjanmarsko odmieta udeliť rohinskej menšine aj tie najzákladnejšie práva, ako je prístup k zdravotnej starostlivosti či vzdelaniu, a podľa zákona z roku 1982 im upiera aj štátne občianstvo.

Od vlaňajšieho augusta z Mjanmarska do susedného Bangladéša ušlo približne 655.000 príslušníkov etnika Rohingov. Príčinou ich masového úteku boli násilnosti, ktoré sprevádzali "bezpečnostnú operáciu" vládnych síl rozpútanú po sérii útokov rohinských povstalcov.

Mnohí z rohinských utečencov pred útekom do Bangladéša nemali žiadne doklady alebo ich stratili, keď utekali zo svojich domovov pred vládnymi vojakmi a miestnymi radikálnymi budhistami, ktorí na nich páchali bezprávie, opisuje agentúra DPA. Utečenci vypovedali o znásilňovaní, svojvoľnom zabíjaní či vypaľovaní dedín.