Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Európa je spoluzodpovedná za násilie v Líbyi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Amnesty International bolo v uplynulých dvoch mesiacoch najmenej 2600 migrantov preradených do takýchto centier, kde podľa výpovedí čelia mučeniu a týraniu.

Káhira 17. mája (TASR) - Európske krajiny zdieľajú zodpovednosť za stovky migrantov zadržaných líbyjskými orgánmi a posielaných do "zanedbaných zadržiavacích centier". Uviedla to v stredu medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

Podľa AI bolo v uplynulých dvoch mesiacoch najmenej 2600 migrantov preradených do takýchto centier, kde podľa výpovedí čelia mučeniu a týraniu.

Európske krajiny podporili aktivity líbyjských úradov na zastavenie prílevu migrantov, ktorí utekajú pred vojnami a chudobou z afrických a blízkovýchodných krajín. A práve to Európanov robí zodpovednými za násilie, ktoré na migrantoch páchajú líbyjské sily, konštatuje Amnesty International.

Líbyu sužuje bezzákonnosť a vláda milícií od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život diktátor Muammar Kaddáfí. V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Krajina je rozdelená medzi dve súperiace vlády - jednu v metropole Tripolis a druhú v Tobruku na východe.