Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albáncom by sa najlepšie žilo v jednom štáte, tvrdí kosovský premiér

Kosovský parlament prijal rezolúciu proti organizovaniu srbských parlamentných a komunálnych volieb v Kosove, informoval srbský spravodajský server RTS.

Priština 16. marca (TASR) - Albánci by najlepšie a najľahšie žili v jednom štáte v prípade, ak by došlo k zmene hraníc na Balkáne. Vyhlásil to vo štvrtok v parlamente kosovský premiér Hashim Thaci.

Kosovský parlament súčasne prijal rezolúciu proti organizovaniu srbských parlamentných a komunálnych volieb v Kosove, informoval srbský spravodajský server RTS.

"Čo sa týka nárokov na zmenu hraníc, ja som v mene vlády všetkým medzinárodným priateľom odovzdal odkaz všetkých inštitúcií a občanov, že Albánci by najľahšie a najlepšie mohli žiť v jednom jedinom štáte," povedal Thaci.

Ako dodal, organizovanie srbských volieb v Kosove považuje za nebezpečné a označil ho za provokovanie nového konfliktu. Odmietol zároveň možnosť autonómie pre väčšinou Srbmi obývaný sever Kosova a vylúčil zmenu hraníc s tým, že "územné nároky Srbska voči Prištine sú neprijateľné".