Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Albánsko má zákon, ktorý EÚ umožni vyšetrovať správy o predaji orgánov

V správe zverejnenej v polovici decembra 2010 upozornil špeciálny spravodajca Rady Európy Dick Marty na ilegálne obchodovanie s ľudskými orgánmi po kosovskej vojne v roku 1999.

Tirana 2. mája (TASR) - Albánsko pripravilo návrh zákona, ktorý dáva Európskej únii oprávnenie vyšetrovať tvrdenia, že sa zajatí civilisti z Kosova stali obeťami vrážd za účelom predaja ich orgánov.

Návrh zákona zverejnili dnes a parlament by mal o ňom hlasovať tento týždeň, uviedla agentúra Associated Press. EÚ zriadila pracovnú skupinu, ktorá by mala takéto vyšetrovanie uskutočniť. Jej šéfom je americký prokurátor John Clint Williamson.

V správe zverejnenej v polovici decembra 2010 upozornil špeciálny spravodajca Rady Európy Dick Marty na ilegálne obchodovanie s ľudskými orgánmi po kosovskej vojne v roku 1999. Podľa Martyho správy je za obchodovanie zodpovedná zločinecká skupina zo stredného Kosova, na čele ktorej stál terajší kosovský premiér Hashim Thaci.

Po skončení vojny uniesli v Kosove približne 400 osôb, väčšinou Srbov, ale aj nelojálnych Albáncov. Niektorým z nich údajne na severe Albánska odobrali telesné orgány, ktoré potom predávali solventným zákazníkom do zahraničia. Kosovo i Albánsko tieto tvrdenia odmietajú.