Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Albánsky prezidentský kandidát Hoxha odstúpil, koalícia určila nového

Artan Hoxha Foto: TASR/AP

Albánsko v uplynulých týždňoch čelilo politickému napätiu, pretože vláda sa nedokázala s opozíciou dohodnúť na prezidentskom kandidátovi.

Tirana 11. júna (TASR) - Ekonóm Artan Hoxha stiahol dnes z doposiaľ nejasných príčin svoju kandidatúru na post albánskeho prezidenta.

Albánska vládnuca koalícia miesto neho nominovala ministra vnútra Bujara Nishaniho, informovala agentúra AP.

Nebolo bezprostredne známe, prečo Hoxha stiahol svoju kandidatúru na post hlavy štátu v čase, keď mal dostatok hlasov na zabezpečenie svojho zvolenia.

Bujar Nishani
Foto: TASR/AP
Albánsko v uplynulých týždňoch čelilo politickému napätiu, pretože vláda sa nedokázala s opozíciou dohodnúť na prezidentskom kandidátovi. Päťročné funkčné obdobie súčasného prezidenta Bamira Topiho sa skončí 24. júla a o druhé funkčné obdobie sa neuchádza

Kandidát potrebuje v 140-člennom parlamente na svoje zvolenie najmenej 71 hlasov. Albánski zákonodarcovia majú najviac päť pokusov na zvolenie nástupcu prezidenta. Ak by sa poslancom parlamentu nepodarilo zvoliť hlavu štátu ani na piaty pokus, museli by sa do 45 dní uskutočniť predčasné parlamentné voľby, z ktorých by vzišlo nové zloženie zákonodarného zboru.