Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americkí vojaci do decembra 2014 odídu z Afganistanu, oznámil veliteľ

Foto: TASR/AP

Administratíva prezidenta Baracka Obamu snaží prekonať niekoľko neúspechov v Afganistane.

Washington 20. marca (TASR) - Ukončovanie viac ako desať rokov trvajúcej vojny v Afganistane prebieha podľa plánov a USA nemajú v úmysle ostať v krajine navždy.

Vo vystúpení pred vojenským výborom Snemovne reprezentantov to dnes vyhlásil najvyšší veliteľ amerických jednotiek v Afganistane, generál John Allen.

Allen uviedol, že koaličné sily smerujú k odovzdaniu zodpovednosti za bezpečnosť Afgancom a očakáva sa, že americkí vojaci z krajiny odídu do decembra 2014. Pripomenul, že do októbra sa počet amerických vojakov zníži z 90.000 na 68.000. Pred návrhom na ďalšie zníženie stavov bude musieť posúdiť hrozbu zo strany vzbúrencov a ďalšie stránky situácie v Afganistane.

Od začiatku roka v Afganistane zomrelo v službe 60 vojakov zo šiestich krajín západnej vojenskej koalície vedenej NATO, z toho 13 pri útokoch príslušníkov afganských bezpečnostných síl.

Allen pred Kongres predstúpil v čase, keď sa administratíva prezidenta Baracka Obamu snaží prekonať niekoľko neúspechov v Afganistane, vrátane pobúrenia vyvolaného februárovým pálením Koránu na základni NATO a nedávne zabitie 16 afganských civilistov, z ktorého je obvinený americký vojak.

Napriek týmto udalostiam vzťahy medzi zahraničnými a domácimi jednotkami zostávajú silné, povedal Allen. Generál tiež obvinil Irán, že podporuje povstalcov pôsobiacich v Afganistane.