Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Alternatívne Nobelove ceny sú známe,oceňujú boj za mier a ľudské práva

Sima Samar Foto: TASR/AP

Alternatívne Nobelove ceny založil v roku 1980 švédsko-nemecký filantrop Jakob von Uexküll ako ocenenie práce, ktorú Nobelove ceny podľa neho ignorovali.

Štokholm 27. septembra (TASR) - Britská kampaň proti obchodu so zbraňami (Campaign Against Arms Trade, CAAT), afganská ochrankyňa ľudských práv Sima Samar a americký propagátor nenásilných prevratov Gene Sharp získali tohtoročné Ceny za správny život (Right Livelihood Awards), označované tiež za alternatívne Nobelove ceny. Podelia sa o finančnú odmenu vo výške 150.000 eur.

Čestné ocenenie dostal 90-ročný turecký ochranca životného prostredia Hayrettin Karaca, spoluzakladateľ nadácie TEMA, ktorá prerástla do medzinárodného hnutia a bojuje proti erózii pôdy a za ochranu prírodných biotopov.

Víťazom odovzdajú ocenenia na slávnosti vo švédskom parlamente 7. decembra, tri dni pred odovzdaním tohtoročných Nobelových cien.

Alternatívne Nobelove ceny založil v roku 1980 švédsko-nemecký filantrop Jakob von Uexküll ako ocenenie práce, ktorú Nobelove ceny podľa neho ignorovali.

Porota uviedla, že Sharp (84), zakladateľ Albert Einstein Institution pre štúdium nenásilnej akcie, ovplyvnil sociálne hnutia v Iráne, Mjanmarsku a Egypte svojím rozvojom "stratégií nenásilného odporu a za aktívnu podporu ich presadzovania v oblastiach konfliktu". O tejto téme veľa písal a radil vládam a sociálnym hnutiam, ako ukončiť útlak bez použitia násilia.

Afganskú "lekárku chudobných", ako označila porota Simu Samar (55), ocenili za jej "dlhodobú a statočnú oddanosť" ľudských právam v jej krajine. Jedna z kandidátok na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier pomáhala zriadiť stovky škôl a desiatky stredísk zdravotnej starostlivosti, ktoré pomáhajú chudobným, najmä ženám a deťom, prostredníctvom mimovládnej, neziskovej občianskej spoločnosti Šuhada a jej kliniky, založených v roku 1989. Sima Samar pomáhala tiež zriadiť afganské ministerstvo pre záležitosti žien. Od roku 2004 predsedá afganskej Nezávislej komisii pre ľudské práva.

CAAT, založená v roku 1974, dostala ocenenie za zvýšenie povedomia verejnosti o globálnom obchode so zbraňami. Prostredníctvom svojej kampane, uviedla porota, CAAT odhalila "skazenosť, pretvárku a smrtiace dôsledky tohto obchodu a poslúžila ako nástroj, ktorý prinútil britskú vládu a zbrojné spoločnosti zodpovedať sa z neho".