Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II. sa v parlamente zaviazala pokračovať vo vládnutí

Foto: TASR/AP

Na počesť kráľovnej odhalili dnes v parlamente novú sklenú vitráž v okne, ktorá zobrazuje jej erb.

Londýn 20. marca (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes verejne obnovila svoj sľub britskému národu. Osemdesiatpäťročná panovníčka tak urobila na slávnosti v stredovekej sále Westminsterského paláca, kde pri príležitosti 60. výročia svojho nástupu na trón vystúpila s príhovorom pred oboma komorami parlamentu a rozličnými čestnými hosťami.

Kráľovná vzdala hold parlamentu, svojej rodine a britským ozbrojeným silám, ako jej to predpisuje protokol. Keď však hovorila o 12 premiéroch, ktorí sa počas jej vlády vystriedali vo funkcii a 3500 zákonoch, ktoré jej podpisom nadobudli účinnosť, vyzdvihla mimoriadnu dĺžku a stabilitu svojho pôsobenia na čele britského štátu. Jej slová počúvali aj ostatní traja britskí premiéri Tony Blair, Gordon Brown a David Cameron.

"Pripomíname si tu našu minulosť, kontinuitu nášho príbehu a výhody odolnosti, vynaliezavosti a tolerancie, ktoré ho vytvorili," povedala kráľovná. "Mala som to privilégium byť svedkom časti týchto dejín a s podporou mojej rodiny sa opätovne zaväzujem k službe našej veľkej krajine a jej občanom teraz i v nasledujúcich rokoch," dodala.

Na počesť kráľovnej odhalili dnes v parlamente novú sklenú vitráž v okne, ktorá zobrazuje jej erb.

Dnešný prejav kráľovnej bol súčasťou tohtoročných osláv jej Diamantového jubilea, 60 rokov od nástupu na trón v roku 1952. Podobné prejavy predniesla kráľovná v parlamente už pri svojom Striebornom jubileu v roku 1977 i Zlatom jubileu v roku 2002.

Hlavné oslavy Diamantového jubilea sú sústredené do predĺženého víkendu v dňoch 2.-5. júna.