Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Američania si pripomenuli 71. výročie japonského útoku na Pearl Harbor

Americkí vojnoví veteráni, ktorí prežili útok na základňu Pearl Harbor Foto: TASR/AP

O život v ten deň prišlo 2388 Američanov, zväčša námorníkov a vojakov.

Pearl Harbor 8. decembra (TASR) - Američania si v piatok pripomenuli 71. výročie japonského útoku na Pearl Harbor a vstupu Spojených štátov do druhej svetovej vojny. Spomienková slávnosť sa uskutočnila na havajskom ostrove Oahu, kde sa vojenská námorná základňa Pearl Harbor nachádza, informovala agentúra Associated Press. Zúčastnilo sa na nej vyše 2000 ľudí a asi 30 vojenských veteránov, ktorí osudné japonské bombardovanie Pearl Harboru v roku 1941 prežili. Mnohí z nich prišli s paličkami a invalidnými pomôckami, zväčša ide o deväťdesiatnikov.

Spomienka sa začala minútou ticha, ktorú oznámila lodná píšťala americkej bojovej lode USS Michael Murphy presne o 7.55 ráno miestneho času, kedy sa bombardovanie Pearl Harboru v roku 1941 začalo. O život v ten deň prišlo 2388 Američanov, zväčša námorníkov a vojakov.

Posádka lode vzdala poctu bojovej lodi USS Arizona, ktorý stále leží na dne prístavu, kam sa potopila. Nad loďou vztýčili Američania biely sarkofág ako pamätník, Nad prístavom preleteli stíhačky havajskej vzdušnej národnej stráže F-22 v špeciálnej formácii, aby prelomili ticho.

Na archívnej snímke zo 7. decembra 1941 malá loď pomáha vyťahovať ľudí z vody, v pozadí horiaca loď USS West Virginia , počas japonského útoku na Pearl Harbor
Foto: TASR/AP

Prezident Barack Obama vydal vyhlásenie, v ktorom vyzval na Američanov, aby v tento deň stiahli štátnu zástavu na pol žrde a uctili si obete útoku, vojnových veteránov a členov ozbrojených zložiek.

"Dnes vzdávame slávnostný hold synom a dcéram Ameriky, ktorí priniesli na Oahu tú najväčšiu obeť... ...Ich dedičstvo bude vždy jasne horieť - či už v pamätiach tých, ktorí ich poznali, v duchu služby, ktorý vedie našich mužov a ženy v uniformách dnes, ale v srdci krajiny, ktorú udržali silnú a slobodnú," povedal Obama.

Havajský senátor, demokrat Daniel Inouye, člen armádnej jednotky Američanov japonského pôvodu, ktorí išli do vojny ako dobrovoľníci, vyhlásil, že "náš spôsob života vždy bol a vždy bude ochraňovaný a udržiavaný dobrovoľníkmi ochotnými obetovať svoje života za to, v čo veria."