Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil násilnosti voči menšinám v Iraku

Pápež František Foto: TASR/AP

Islamisti zabili počas ofenzívy 500 jezídov v tradičnej jezídskej oblasti Sindžar.

Bagdad 10. augusta (TASR) - Militanti z organizácie Islamský štát zabili počas ofenzívy na severe Iraku najmenej 500 príslušníkov etnicko-náboženskej menšiny jezídov. Oznámil to dnes minister irackej vlády, ktorého citovala agentúra Reuters.

K masakre došlo v tradičnej jezídskej oblasti Sindžar, neďaleko hraníc irackého autonómneho Kurdistanu, ktorú sunnitskí islamisti dobyli začiatkom augusta.

"Máme do očí bijúce dôkazy ... a tiež zábery z miesta zločinu, ktoré nepopierateľne ukazujú, že gangy Islamského štátu popravili najmenej 500 jezídov," uviedol iracký minister pre ľudské práva Muhammad al-Sudání.

Niektoré obete pochovali zaživa

Niektoré z obetí, vrátane žien a detí, boli zaživa pochované v masových hroboch v meste Sindžár a jeho okolí. Približne 300 žien islamisti odvliekli do otroctva.

Sunnitskí radikáli považujú členov starobylej jezídskej komunity za vyznávačov diabla. Po dobytí Sindžáru ich vyzvali na prestúpenie k islamu, v opačnom prípade im pohrozili smrťou asi 300 jazídskym rodinám.

Z oblastí Iraku pod kontrolou Islamského štátu utiekli okrem jezídov aj desaťtisíce miestnych kresťanov.

Násilnosti voči príslušníkom náboženských menšín odsúdil dnes aj pápež František počas tradičného stretnutia s veriacimi pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne, uviedla agentúra AP.

Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila hlboký zármutok nad utrpením tisícov kresťanov a ďalších Iračanov, ktorých vyhnali z domovov a ktorých deti umierajú od smädu a ženy sú odvliekané do otroctva.

Pápež apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene našlo účinné politické riešenie, ktoré by zamedzilo páchaniu ďalších zločinov a obnovilo vládu zákona v Iraku.

Súčasne oznámil, že v pondelok odcestuje do Iraku jeho vyslanec, taliansky kardinál Fernando Filoni, aby vyjadril solidaritu Vatikánu s tamojšími trpiacimi kresťanmi.

Americké letectvo uskutočnilo v Iraku vlny náletov na džihádistov

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP
Americké letectvo uskutočnilo v sobotu štyri úspešné nálety na pozície džihádistov v severnom Iraku, ktorých cieľom bola ochrana náboženskej menšiny jezídov. Informovalo o tom dnes americké Centrálne velenie (CENTCOM). Prvý útok sa uskutočnil 17.20 h SELČ a jeho terčom bol obrnený transportér. O 20 minút neskôr nasledovali dva útoky, pri ktorých boli zničené dva obrnené transportéry a jedno obrnené nákladné auto. Pri štvrtom útoku okolo 21.00 h SELČ stíhačka zničila ďalší obrnený transportér.

Prvé dve vlny náletov na pozície islamistov z organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku sa uskutočnili v piatok, bezprostredne po tom, čo vzdušné útoky vo štvrtok odsúhlasil americký prezident Barack Obama s cieľom chrániť občanov USA v meste Arbíl a zabrániť možnej genocíde jezídov.

Členovia tejto náboženskej menšiny utiekli pred bojovníkmi IS do pohoria Sindžár, kde sú však bez jedla a vody. Americké dopravné lietadlá im preto začali zhadzovať humanitárnu pomoc. Rovnomenné mesto obsadil Islamský štát pred týždňom, pričom podľa údajov OSN z neho ušlo 200.000 civilistov. Ďalších okolo 100.000 kresťanov ušlo pred džihádistami z okolia druhého najväčšieho irackého mesta Mósul.

Fabius vyzval v Bagdade na vytvorenie vlády národnej jednoty

Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius vyzval dnes v Bagdade na vytvorenie irackej vlády národnej jednoty, ktorá by bola schopná čeliť pokračujúcej ofenzíve sunnitských militantov. "Irak potrebuje širokú vládu národnej jednoty. Všetci Iračania by mali cítiť, že ich zastupuje v tomto boji voči terorizmu," povedal Fabius na tlačovej konferencii v Bagdade. Ďalšou zastávkou návštevy francúzskeho ministra v Iraku má byť Arbíl, metropola autonómneho regiónu Kurdistan, ktorý v súčasnosti čelí najväčšiemu náporu militantov z Islamského štátu.

V Arbíle sa má Fabius stretnúť s predstaviteľmi kresťanskej a jezídskej menšiny a dozrieť na distribúciu humanitárnej pomoci pre obyvateľov, ktorí utiekli z domovov v obave pred postupujúcimi islamistami.

Iracký šiitský premiér Núrí Málikí napriek výzvam kritikov a prehlbujúcej sa kríze v krajine trvá na svojom zotrvaní v úrade aj v treťom funkčnom období. Jeho premiérske ambície bránia vytvoreniu širšej vlády za účasti šiitov, sunnitov i Kurdov.