Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americkí odborníci na voľby: Boj o Biely dom bude tesným zápasom

Význam ekonomických otázok v boji o Biely dom zdôraznil odborník na digitálnu kampaň Vincent Harris z Texasu. "Všetko je otvorené a nikto nevie, čo sa stane" povedal Harris.

Bratislava 15. marca (TASR) - Meno republikánskeho kandidáta na boj o Biely dom sa tak skoro nedozvieme a nominačný proces bude dlhý, skonštatovali dnes experti na voľby v USA v diskusii Face 2 Face (Tvárou v tvár) v Bratislave.

Zložitosť amerického volebného systému, tohtoročné republikánske primárky i možný vývoj v novembrových prezidentských voľbách v USA boli témami podujatia, ktoré pripravilo americké veľvyslanectvo v Bratislave v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Univerzitnou knižnicou v Bratislave.

Význam ekonomických otázok v boji o Biely dom zdôraznil odborník na digitálnu kampaň Vincent Harris z Texasu. "Všetko je otvorené a nikto nevie, čo sa stane" povedal Harris. Podľa jeho slov sú "dobré dôvody" na to, aby bol znovu zvolený americký prezident Barack Obama, ale rovnako sú aj dobré dôvody na to, aby ho voliči už do Bieleho domu neposunuli.

Harris - poradca digitálnej kampane republikánskych uchádzačov o kandidatúru Ricka Perryho a Newta Gingricha - pripustil, že tohtoročné republikánske primárky budú dlhým procesom a Mitt Romney má "vážne problémy s konzervatívnou základňou" Republikánskej strany. Dodal, že nominačný proces bude možno otvorený až do augustového snemu republikánov.

Na organizačný rámec straníckych primárok a volebných zhromaždení (tzv. caucuses) poukázal profesor politológie Costas Panagopoulos z Fordhamskej univerzity v New Yorku. Kým primárky sú klasickou formou voľby kandidáta vhodeným lístka do volebnej urny, na volebných zhromaždeniach sa voliči voľne rozprávajú a predstavitelia kampane jednotlivých kandidátov sa ich snažia presvedčiť.

"Preferencie sa vyvíjajú v priebehu diskusie," vysvetlil Panagopoulos a dodal, že všetko sa deje otvorene, ľudia spolu debatujú a trvá to podstatne dlhšie než vhodiť lístok do urny. Práve časový rámec je podľa neho jedným z dôvodov, prečo býva účasť na "caucuses" nižšia než v primárkach. Ľudia sa tiež zdráhajú dať verejne najavo, ktorého uchádzača uprednostnia.

Panagopoulos a Harris tento týždeň absolvovali rad prednášok na slovenských univerzitách. Podľa ich názoru bude boj o Biely dom tesným zápasom. Diskutovali so študentmi na Univerzite Komenského v Bratislave, na Ekonomickej univerzite v Bratislave, Paneurópskej vysokej škole, Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzite Mateja Bela v Trnave.

Amerického profesora slovenskí študenti nadchli svojou rozhľadenosťou a záujmom. Pre TASR povedal, že v nich vidí "budúcich politických lídrov" Slovenska.

Harris poznamenal, že Slováci a Texasania majú niečo spoločné - majú radi Chucka Norrisa. "Pravdaže to vie," kladne zareagoval Harris na otázku TASR, či americký herec vie, že po ňom chceli na Slovensku pomenovať most. Dozvedel sa to - ako inak - vďaka internetu a sociálnym sieťam.