Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americký minister Blinken ocenil partnerstvo s Albánskom

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Washington si váži pevnú podporu Albánska pre Ukrajinu a oceňuje aj vlaňajšie ťažké obdobie albánskeho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Tirana 15. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok na návšteve Albánska ocenil "výnimočné partnerstvo" medzi Washingtonom a Tiranou. Balkánskemu spojencovi zároveň potvrdil, že USA ho podporujú. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Blinken sa počas svojej prvej návštevy Albánska stretol s premiérom Edim Ramom a mladými Albáncami. Washington si váži pevnú podporu Albánska pre Ukrajinu a oceňuje aj vlaňajšie ťažké obdobie albánskeho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Ministrova prvá návšteva Albánska má za cieľ posilniť dvojstranné vzťahy USA s týmto kľúčovým partnerom, čo zároveň pomôže udržiavať stabilitu na Balkáne, vysvetlila predstaviteľka amerického ministerstva Yuri Kimová.

Blinken sa tiež zúčastnil na fóre s mladými Albáncami, ktoré sa konalo v pyramíde uprostred Tirany, pôvodne postavenej ako pamätník albánskemu komunistickému diktátorovi Enverovi Hodžovi a teraz premenenej na vzdelávacie a inovačné centrum. "Nie je to stavba minulosti. Je to mocný žijúci symbol prítomnosti a budúcnosti," povedal Blinken študentom.

Albánsko po desaťročiach izolácie za komunistického režimu diktátora Hodžu zažíva posun smerom na Západ. V súčasnosti má obrovská väčšina Albáncov veľmi pozitívny názor na Spojené štáty, vyplýva z najnovších prieskumov verejnej mienky.

Príchod Blinkena vítali aj obrie plagáty v uliciach Tirany.

Blinken sa stretol tiež s afganskými utečencami, ktorí ušli zo svojej krajiny po nástupe fundamentalistického hnutia Taliban k moci pred dvoma rokmi a čakajú na víza USA.

"Nedokážem vám ani povedať, aký som vďačný za partnerstvo, ktoré máme a v rámci ktorého pomáhame našim priateľom z Afganistanu," povedal Blinken po stretnutí s nimi na adresu Albánska.

Malá balkánska krajina sa stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO) v roku 2009 a je kandidátom na člena Európskej únie.