Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americký minister Blinken pricestoval na prvú návštevu Albánska

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tlieska na podujatí v Tirane vo štvrtok 15. februára 2024. Foto: TASR/AP

Albánsko po desaťročiach izolácie za komunistického režimu diktátora Envera Hodžu zažíva posun smerom na Západ.

Tirana 15. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval vo štvrtok do albánskeho hlavného mesta Tirana a preukázal tým podporu balkánskemu spojencovi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Blinkenova prvá návšteva Albánska má za cieľ posilniť dvojstranné vzťahy USA s kľúčovým partnerom, čo zároveň pomôže udržiavať stabilitu na Balkáne, vysvetlila predstaviteľka amerického ministerstva Yuri Kimová.

Albánsko po desaťročiach izolácie za komunistického režimu diktátora Envera Hodžu zažíva posun smerom na Západ. V súčasnosti má obrovská väčšina Albáncov veľmi pozitívny názor na Spojené štáty, vyplýva z najnovších prieskumov verejnej mienky. Washington pritom oceňuje pevnú podporu Albánska pre Ukrajinu a vlaňajšie ťažké obdobie albánskeho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Blinken sa stretne s albánskym premiérom Edim Ramom a s mladými Albáncami. V Tirane sa má stretnúť aj s afganskými utečencami, ktorí ušli zo svojej krajiny po nástupe fundamentalistického hnutia Taliban k moci pred dvoma rokmi a čakajú na víza USA.

Príchod Blinkena vítali aj obrie plagáty v uliciach Tirany.

Malá balkánska krajina sa stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO) v roku 2009 a je kandidátom na člena Európskej únie.