Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Americký veľvyslanec v Keni odstupuje pre nezhody s Washingtonom

Scott Gration Foto: TASR/AP

Scott Gration podporoval prezidenta Georgea W. Busha počas jeho prvého funkčného obdobia, ale neskôr, v roku 2008, podporoval Obamove snahy o Biely dom.

Nairobi 29. júna (TASR) - Veľvyslanec USA v Keni Scott Gration dnes oznámil, že odstupuje z úradu, a ako dôvod uviedol nezhody s administratívou prezidenta Baracka Obamu.

"Rozdielne názory s Washingtonom, týkajúce sa môjho štýlu riadenia a určitých priorít, ma doviedli k rozhodnutiu, že teraz je čas odísť," uviedol vo vyhlásení Gration, generálmajor amerických vzdušných síl vo výslužbe.

Gration podporoval prezidenta Georgea W. Busha počas jeho prvého funkčného obdobia, ale neskôr, v roku 2008, podporoval Obamove snahy o Biely dom. Rozhodol sa tak po cestách v Afrike, na ktorých sprevádzal vtedajšieho senátora Obamu. Gration preňho pracoval ako vojenský poradca a odborník na africký kontinent.

V roku 2009 Gration, ktorý rozpráva swahilsky, bol vymenovaný za vyslanca v Sudáne, potom ho už v roku 2011 vymenovali za veľvyslanca v kenskej metropole Nairobi.