Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nagy: Odobrenie Pompea nie je pri tvorbe zahraničnej politiky kľúčové

Na snímke dezignovaný americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Trump bývalého ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona odvolal v marci a na jeho post nominoval Pompea, 54-ročného riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Washington/Bratislava 24. apríla (TASR) - Od Mikea Pompea ako nového šéfa rezortu diplomacie Spojených štátov sa očakáva väčší súlad s víziami prezidenta Donalda Trumpa a priamočiarejšie zavádzanie jeho zahraničnopolitických priorít. Pre TASR to v utorok uviedol analytik think-tanku Globsec Policy Institute Tomáš Nagy.

V samotnom obsahu americkej zahraničnej politiky je potenciál na výraznejšie zmeny podľa neho len veľmi obmedzený. Osoba Mikea Pompea na poste ministra zahraničných vecí USA síce môže znamenať "priamočiarosť implementácie Trumpových zahraničnopolitických priorít. Rozhodujúcim faktorom pri tvorbe súčasnej zahraničnej politiky USA však vymenovanie a potvrdenie Pompea určite nie je," zdôraznil Nagy.

Trump bývalého ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona odvolal v marci a na jeho post nominoval Pompea, 54-ročného riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Nagy pripomenul, že hlavným dôvodom na jeho nahradenie bol práve fakt, že s prezidentom mali rôzne pohľady na mediálne akcentované otázky ako napríklad severokórejský jadrový program alebo čínska obchodná politika. Podľa analytika sa teda dá predpokladať, že Pompeo bude kontroverzným krokom Bieleho domu oponovať menej.

Zahraničný výbor amerického Senátu v pondelok večer miestneho času nomináciu Mikea Pompea odsúhlasil. Tým ju posunul na schválenie celému Senátu. Návrh Pompea na post šéfa rezortu diplomacie senátnym výborom prešiel len veľmi tesne. Súčasnému šéfovi CIA ku konečnému odobreniu pomohol až republikánsky senátor Rand Paul. Ten na poslednú chvíľu zmenil svoj názor a Pompea podporil.

Denník The Washington Post upozornil, že Paula o tom presvedčil sám Donald Trump. "Prezident Trump verí, že Irak bol chyba, že zmena režimu destabilizovala celý región a že musíme ukončiť naše angažovanie sa v Afganistane... Trump a Pompeo ma ubezpečili, že v týchto dôležitých otázkach sa zhodujú, a preto som sa rozhodol podporiť jeho nomináciu," napísal na sociálnej sieti Twitter Paul.