Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ankara bude s Rumunskom a Bulharskom riešiť míny v Čiernom mori

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z rozmiestňovania námorných mín pri ukrajinskom čiernomorskom pobreží, pripomína Reuters.

Ankara 12. októbra (TASR) - Turecko, Rumunsko a Bulharsko budú spolupracovať proti hrozbe, ktorú predstavujú námorné míny v Čiernom mori, umiestnené v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. V stredu to uviedlo turecké ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Turecký rezort obrany nepriblížil, akým spôsobom plánujú krajiny tento problém riešiť. Predstavitelia Turecka, Rumunska a Bulharska o tejto záležitosti diskutovali v Bruseli na stretnutí ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z rozmiestňovania námorných mín pri ukrajinskom čiernomorskom pobreží, pripomína Reuters.

Turecko tiež spolupracuje s Organizáciou Spojených národov, Ruskom a Ukrajinou na obnovení čiernomorskej obilnej dohody. Rusko v júli odstúpilo od tejto dohody, ktorá umožňovala vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more, a následne vystupňovalo útoky na juhoukrajinské prístavy.