Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Arabské krajiny rozšírili zoznam teroristov napojených na Katar

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sú medzi nimi ľudia, ktorí získavali prostriedky pre sýrsku teroristickú organizáciu Džabhat an-Nusra, medzičasom premenovanú na Fatáh aš-Šám, alebo podporovali al-Káidu v Jemene.

Dubaj 26. júla (TASR) - Skupina štyroch arabských krajín, ktoré sa snažia izolovať Katar pre údajnú podporu extrémizmu, oznámili včera zaradenie ďalších 18 jednotlivcov a organizácií na svoj protiteroristický zoznam spájaný s týmto emirátom.

Podľa vyhlásenia Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta a Bahrajnu bola čierna listina rozšírená o osoby a subjekty priamo či nepriamo napojené na Katar, pričom sú medzi nimi ľudia, ktorí získavali prostriedky pre sýrsku teroristickú organizáciu Džabhat an-Nusra, medzičasom premenovanú na Fatáh aš-Šám, alebo podporovali al-Káidu v Jemene.

Do uvedeného zoznamu bolo predtým zaradených 59 jednotlivcov a 12 subjektov. Štvorica krajín ho teraz doplnila o štátnych príslušníkov samotného Kataru, ale taktiež Kuvajtu, Jemenu a Líbye, ako aj o skupiny pôsobiace v Jemene a Líbyi.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu. Dauhu obvinili z podporovania extrémistických skupín a vzniesli viacero požiadaviek. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne.

Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.