Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Armáda objavila už štvrtý tunel Hizballáhu vykopaný z Libanonu

Bojovníci Hizballáhu Foto: TASR/AP

Armáda spresnila, že v rámci časovo neohraničenej operácie, zameranej na identifikáciu a ničenie ilegálnych cezhraničných priechodov, uložila v nájdenom tuneli výbušniny.

Jeruzalem 16. decembra (TASR) - Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že odhalila už štvrtý tunel vykopaný z Libanonu a slúžiaci hnutiu Hizballáh na podnikanie ozbrojených útokov proti židovskému štátu. Píše o tom agentúra AP.

Armáda spresnila, že v rámci časovo neohraničenej operácie, zameranej na identifikáciu a ničenie ilegálnych cezhraničných priechodov, uložila v nájdenom tuneli výbušniny. Izrael tvrdí, že tieto tunely vybudovali militanti Hizballáhu s cieľom viesť útoky na Izrael.

Hizballáh, ktorý takéto tunely používal v libanonskom vnútrozemí počas vojny z roku 2006, sa k tejto izraelskej operácii, spustenej pred dvoma týždňami, zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Izrael už vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na Iránom podporovaný Hizballáh uvalilo nové sankcie. Toto hnutie je v podstate miniarmádou s arzenálom okolo 150.000 rakiet, ktoré sú schopné zasiahnuť takmer každú časť Izraela, vysvetľuje AP.

Operáciu Severný štít (mivca Magen cfoni), zameranú na "neutralizáciu" cezhraničných tunelov vybudovaných Hizballáhom, spustila izraelská armáda 4. decembra. Tunely sú podľa židovského štátu prostriedkom na infiltráciu do severných častí Izraela.