Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Arménski separatisti v Karabachu hlásila päť obetí a 80 zranených

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Azerbajdžan predtým informoval o prvej civilnej obeti na strane Baku.

Baku/Jerevan 19. septembra (TASR) — Najmenej päť ľudí zahynulo a 80 utrpelo zranenia v dôsledku pozemnej vojenskej operácie, ktorú v utorok spustil Azerbajdžan v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach obývanom Arménmi. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, uviedla agentúra AFP.

Separatisti ďalej uviedli, že Azerbajdžan v Karabachu nasadil delostrelectvo, rakety, bojové lietadlá i útočné drony. Boje podľa nich prebiehajú pozdĺž "celej" kontaktnej línie.

"Máme 80 zranených... medzi ktorými je podľa prvých údajov 15 civilistov. Žiaľ, zaznamenaných je aj päť úmrtí," uvádza sa na spravodajskom portáli separatistov s tým, že v tomto údaji sú zahrnuté aj ženy, starší ľudia a deti.

Azerbajdžan predtým informoval o prvej civilnej obeti na strane Baku. Následkom útoku arménskych separatistov podľa neho zahynul stavebný robotník v meste Šuša, ktorého zasiahla črepina.

Deklarovaným cieľom "protiteroristickej" operácie Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu je "obnovenie ústavného poriadku". Azerbajdžan predtým obvinil Arménsko a separatistov v Karabachu zo zosnovania teroristických útokov. Rokovania o ukončení operácie podmienil kapituláciou arménskych separatistov.

V blízkosti ruského veľvyslanectva v arménskom hlavnom meste Jerevan sa v utorok konala demonštrácia, ktorej účastníci vyzývali na odstúpenie arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana. Ten predtým odsúdil výzvy na "prevrat" v krajine.

Na jerevanskom Námestí republiky pred úradom premiéra sa zhromaždili stovky protestujúcich, ktorí odsúdili spôsob, akým Pašinjan rieši krízu v Karabachu, uviedol reportér agentúry AFP.

Demonštranti skandovali heslá ako "Nikol zradca" či "Nikol, odstúp".