Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V arménskych parlamentných voľbách zvíťazili strany vládnej koalície

Arménsky prezident Serge Sarkisian so svojou manželkou Foto: TASR/AP Photo

Medzi favoritov volieb patrili Republikánska strana Arménska prezidenta Serža Sarkisiana a jej koaličný partner, strana Prekvitajúce Arménsko, ktorú vedie bohatý podnikateľ Gagik Tsarukjan.

Jerevan 6. mája (TASR) - Republikánska strana arménskeho prezidenta Serža Srkisiana zvíťazila v dnešných parlamentných voľbách. Vyplýva to z prvých odhadov zverejnených po skončení hlasovania.

Podľa tzv. exit pollu agentúry Gallup International Association získala Republikánska strana 44,44 percenta hlasov, strana Prekvitajúce Arménsko - koaličný partner republikánov - 28,81 percenta.

Víťazstvo vládnych strán sa očakávalo, voľby boli považované za meranie síl medzi Republikánskou stranou a Prekvitajúcim Arménskom, ktoré vedie bohatý podnikateľ Gagik Carukjan.

Priebeh volieb sledovalo viac ako 300 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). K násilnostiam počas hlasovania nedošlo, čo je povzbudivé pre 3,3 miliónovú krajinu, ktorá potrebuje stabilitu na obnovu ekonomiky postihnutej vojnou v susednom Azerbajdžane z 90. rokov a svetovou finančnou krízou z rokov 2008-2009.