Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Atény zahalili oblaky prachu zo Sahary

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Klimatická zmena spôsobená ľudskou činnosťou, a to spaľovaním fosílnych palív, zvyšuje podľa vedcov riziko extrémnych javov výkyvov počasia vĺn horúčav či sucha.

Atény 28. marca (TASR) - Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

TASR o tom informuje podľa agentúry AFP citujúcej štvrtkové vyjadrenia tamojších meteorológov aj lekárov.

"Typická piesočná búrka s dosahom 200 kilometrov prináša 20 až 30 miliónov ton prachu a niekedy až 100 miliónov," uviedol na platforme riaditeľ gréckej meteorologickej služby Theodoros Kolydas.

Atény pravidelne - v marci a apríli - zažívajú dôsledky takýchto piesočných búrok, tie však momentálne sprevádzajú aj nezvyčajne vysoké jarné teploty, ktoré umocňujú ich dusivý účinok.

V centre Atén zaznamenali v stredu najvyššiu marcovú teplotu od roku 2009, a to 25,3 stupňa Celzia. Na južnejšie položenom gréckom ostrove Kréta sa teplota vyšplhala dokonca až na 32 stupňov Celzia.

Astmatikom a ďalším ohrozeným osobám lekári odporučili, aby sa vyhli "zbytočnému pohybu či športu vonku v čase najvyššej koncentrácie prachu". Varovali pritom, že prach sa môže miešať s peľom, baktériami a hubami, čo je pre ľudský organizmus "vysoko toxická zmes", a to obzvlášť pre dýchaciu sústavu. Oblaky prachu by sa mali podľa meteorológov strácať v priebehu piatka.

Klimatická zmena spôsobená ľudskou činnosťou, a to spaľovaním fosílnych palív, zvyšuje podľa vedcov riziko extrémnych javov výkyvov počasia vĺn horúčav či sucha.