Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Austrália začne so sťahovaním vojakov z Afganistanu o rok skôr

Austrália by podľa plánu mala odovzdať zodpovednosť za bezpečnosť v juhoafganskej provincii Uruzgán v roku 2014, podľa všetkého však tak urobí o rok skô.

Sydney 17. apríla (TASR) - Austrália v priebehu tohto roka začne sťahovať svojich vojakov z Afganistanu a tento proces by mohla dokončiť v roku 2013, povedala dnes austrálska premiéra Julia Gillardová.

Austrália by podľa plánu mala odovzdať zodpovednosť za bezpečnosť v juhoafganskej provincii Uruzgán v roku 2014, podľa všetkého však tak urobí o rok skôr, uviedla agentúra DPA.

Gillardová informovala, že v priebehu tohto roka očakáva vyhlásenie afganského prezidenta Hámida Karzaja o prechode provincie Uruzgán pod kontrolu afganských jednotiek.

Podľa austrálskej premiérky bude proces sťahovania trvať 12 až 18 mesiacov. Austrália má v Afganistane zhruba 1500 vojakov. Počas vojenského konfliktu v krajine, ktorý sa začal v roku 2001, prišla o 32 príslušníkov svojich ozbrojených síl, pričom 209 ďalších utrpelo zranenia. Viac ako 70 percent Austrálčanov sa v prieskumoch verejnej mienky vyjadrujú proti vojne v Afganistane.