Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zadržaná austrálska právnička telefonovala z líbyjského väzenia domov

Austrálsky minister zahraničných vecí Bob Carr označil telefonát za povzbudivý a vyjadril nádej, že celý tím Medzinárodného trestného súdu bude čoskoro prepustený na slobodu.

Canberra 27. júna (TASR) - Austrálska právnička reprezentujúca haagsky Medzinárodný trestný súd (ICC) dnes prvýkrát od zadržania v Líbyi pred takmer troma týždňami telefonicky hovorila s manželom a dvojročnou dcérou.

Austrálsky minister zahraničných vecí Bob Carr povedal reportérom v austrálskom hlavnom meste Canberra, že Melinde Taylorovej bolo dnes umožnené hovoriť s jej rodinou z väzenia v líbyjskom meste Zintán.

Taylorová je vedúcou tímu ICC, v ktorom sú okrem nej líbyjský, ruský a španielsky kolega. Líbyjskí revoluční bojovníci zo Zintánu ich zadržali 7. júna a odvtedy ich väznia.

Tridsaťšesťročnú austrálsku právničku obvinili z "porušenia bezpečnosti" krajiny, ktorého sa mala dopustiť tým, že odovzdala počas návštevy vo väzení dokumenty synovi zavraždeného diktátora Muammara Kaddáfího, Sajfovi Islámovi Kaddáfímu.

Minister označil jej telefonát za povzbudivý a vyjadril nádej, že celý tím ICC bude čoskoro prepustený na slobodu.

ICC začiatkom júna potvrdil, že zadržanú štvoricu právnikov vyslal do Líbye na stretnutie so Sajfom Islámom Kaddáfím, ktorého v novembri zajali revoluční bojovníci. A požadoval okamžité prepustenie svojich pracovníkov zdôrazňujúc, že sa na nich, keďže ide o pracovníkov medzinárodného súdu, vzťahuje imunita.