Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Austrálske prístavy čelia kyberútoku, prerušili prevádzku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prevádzkovateľovi prístavov pomáha pri riešení situácie austrálske centrum pre kybernetickú bezpečnosť.

Sydney 11. novembra (TASR) - Austrália čelí kybernetickému útoku, ktorý ovplyvnil prevádzku niekoľkých prístavov vrátane Sydney i Melbourne. Prerušenie môže potrvať aj niekoľko dní a postihne pohyb tovaru do a z Austrálie, uviedol v sobotu tamojší národný koordinátor pre kybernetickú bezpečnosť Darren Goldie. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Ministerka pre kybernetickú bezpečnosť Clare O 'Neilová na sociálnej sieti X napísala, že vláda koordinuje reakciu na tento incident a úrady spolupracujú so spoločnosťou DP World Australia, ktorá prístavy prevádzkuje, aby pochopili jeho dôsledky.

Tento incident podľa DP World Australia obmedzil jej prístup k austrálskym prístavom v Sydney, Melbourne, Brisbane i Fremantle. Zároveň prebieha vyšetrovanie. Austrálska vláda v reakcii na útok používa rovnaký rámec krízového riadenia ako v čase pandémie covidu.

Prevádzkovateľovi prístavov pomáha pri riešení situácie austrálske centrum pre kybernetickú bezpečnosť, ktoré poskytuje technické poradenstvo i ďalšiu pomoc.

Na nedeľu je podľa Goldieho naplánované stretnutie Národného úradu pre krízové riadenie i koordinačného mechanizmu, ktorý zefektívňuje odozvu na krízu. Vyšetrovanie incidentu spustila podľa neho už aj federálna polícia.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť tvrdia, že nedostatočné bezpečnostné opatrenia a hromadenie citlivých informácií o zákazníkoch urobili z Austrálie lukratívny cieľ pre hackerov. Vlani v krajine zaznamenali 76.000 kyberútokov, hoci podľa expertov zostáva oveľa viac takýchto prípadov nenahlásených.