Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

B. Kingsley, oscarový filmový predstaviteľ Gándhího, bude mať 80 rokov

V roku 1943 sa narodil britský herec Ben Kingsley. Foto: TASR/AP

Na profesionálnej divadelnej scéne debutoval ako 23-ročný v Manchestri. V roku 1967 sa stal členom v Royal Shakespeare Company a stvárnil mnohé shakespearovské postavy.

Snainton/Bratislava 31. decembra (TASR) - Celosvetový úspech dosiahol ako Mahátma Gándhí v snímke Gándhí z roku 1982, pričom za stvárnenie legendárneho duchovného a politického vodcu Indie dostal Oscara. Pamätnou sa v jeho podaní stala aj postava Issaca Sterna vo filme Schindlerov zoznam (1993). Bravúrne stvárnil tiež psychopatického zabijaka Dona Logana v snímke Sexy beštia (2000).

V nedeľu 31. decembra bude mať Ben Kingsley, britský divadelný a filmový herec, 80 rokov.

Ben Kingsley sa narodil 31. decembra 1943 v anglickom Snaintone ako Krishna Pandit Bhanji v rodine anglickej modelky a herečky a Inda narodeného na Zanzibare. Budúci známy herec vyrastal v Pendlebury v Lancashire. Študoval na gymnáziu v Manchestri a v štúdiu pokračoval na De La Salle College v Salforde, kde sa začal venovať divadlu.

Na profesionálnej divadelnej scéne debutoval ako 23-ročný v Manchestri. V roku 1967 sa stal členom v Royal Shakespeare Company a stvárnil mnohé shakespearovské postavy.

Po viacerých televíznych projektoch dostal rolu, ktorá zmenila jeho hereckú kariéru. Britský režisér Richard Attenborough mu totiž zveril stvárnenie Mahátmu Gándhího v snímke Gándhí (1982). Kingsley zahral legendárneho duchovného a politického vodcu Indie spôsobom, ktorý mu v roku 1983 priniesol Oscara a aj cenu BAFTA v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe a z divadelného či televízneho herca sa stala filmová hviezda.

Jednou z najznámejších charakterových filmových Kingsleyho postáv je aj Isaac Stern z filmu Stevena Spielberga Schindlerov zoznam (1993). Kingsley si v oscarovom filme zahral po boku Liama Neesona, ktorý stvárnil továrnika a záchrancu Židov Oskara Schindlera a Ralpha Fiennesa v úlohe nacistu.

Predstaviteľa židovskej komunity prenasledovanej nacistami si zahral aj v televíznej sérii Denník Anny Frankovej (2001), v ktorej stvárnil Otta Franka a za svoj výkon dostal Zlatý glóbus. Ten získal aj za hlavnú postavu v psychologickej dráme Dom z piesku a hmly, ktorú v roku 2003 nakrútil Vadim Perelman.

Kingsley sa neopakovateľne predviedol aj v mysterióznom trileri Romana Polanského Smrť a dievča (1994), v ktorom mu bola filmovou partnerkou Sigourney Weaverová. Ďalšiu nomináciu na Oscara si vyslúžil za stvárnenie psychopatického zabijaka Dona Logana v snímke Sexy beštia (2000), ktorú režíroval Jonathan Glazer. Mnohí, ktorí ho poznali ako predstaviteľa Gándhího, boli šokovaní ako britský herec presvedčivo stvárnil zločinca. Hlavnú postavu zabijaka zahral aj v komediálnom trileri Johna Dahla Denník zabijaka (2007).

Spielberg zveril jednu z vedľajších úloh Kingsleymu tiež v sci-fi dráme A. I. Umelá inteligencia (2001). Aj Polanski opäť siahol po britskom hercovi, keď ho obsadil do drámy Oliver Twist (2005), ktorú nakrútil podľa rovnomennej románovej predlohy Charlesa Dickensa. Po boku Penélope Cruzovej si Kingsley zahral v snímke Umierajúce zviera (r. Isabel Coixetová, 2008), ktorá vznikla na základe rovnomenného románu spisovateľa Philipa Rotha.

Jeho herecký prejav zaujal aj legendárneho režiséra Martina Scorseseho, ktorý ho obsadil vedľa Leonarda DiCapria a Marka Ruffala v mysterióznej dráme Prekliaty ostrov (2010). V roku 2023 si hlavnú postavu zahral v komediálnej dráme Jules, ktorú nakrútil Marc Turtletaub.

Kingsley účinkoval aj v mnohých akčných či kriminálnych filmoch ako Hon na Šakala (1997), Krvavá voľba (2000), Nabiť a zabiť (2006), Posledná légia (2007), Vojna a.s. (2008) či Iron Man 3 (2013).

V roku 2002 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul sir. Svetoznámy oscarový herec Ben Kingsley navštívil aj Slovensko, keď v roku 2012 bol hosťom filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.