Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Barack Obama obvinil Irán z vytvárania elektronickej opony

Iránske ženy z iránskej obce Qarn Abad, vzdialenej od hlavného mesta 380 km, sa učili pracovať s počítačom a internetom. Foto: TASR/AP

Americký prezident prisľúbil kroky zo strany USA, ktoré by mali uľahčiť Iráncom prístup k internetu.

Washington 20. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama obvinil dnes Irán z vytvárania "elektronickej opony" s cieľom zastaviť prílev myšlienok a informácií do islamskej republiky. Prisľúbil pritom kroky zo strany USA, ktoré by mali uľahčiť Iráncom prístup k internetu.

"Moja administratíva vydáva nové smernice, aby americké firmy ľahšie zabezpečovali softvér a služby do Iránu, ktoré by uľahčili Iráncom používanie internetu," uviedol Obama vo videoposolstve iránskemu ľudu pri príležitosti perzského nového roku.

Podľa Obamu nie je dôvod, aby medzi Iránom a USA pretrvávali rozpory. Iráncom odkázal, že "Amerika sa snaží o dialóg, aby si vypočula vaše názory a porozumela vašim túžbam".

Obamove vyjadrenia zazneli v čase zvýšeného napätia ohľadom iránskeho kontroverzného jadrového programu. Americký prezident dodal, že ak sa iránska vláda bude správať zodpovedne, medzinárodné spoločenstvo to ocení.